Interaktiivinen, muokattava joulukalenteri


Joulukuuhun on vielä vähän aikaa, ja ajattelin tänä vuonna olla ajoissa joulukalenterin teon kanssa. Tämä joulukalenteri toimii lyhyen kirjoitus- tai keskustelutehtävän virittelynä, ja olen itse suunnitellut ottavani tämän käyttöön tunnin alkuihin, kun oppilas pitäisi saada virittäytymään kielen opiskeluun. Jokaisen luukun takana on Unsplashista lataamani kuva, joka on helppo vaihtaa toiseen, jos haluat. Kuvan tehtävänä on saada oppilaat miettimään siinä tapahtuvia asioita kohdekielellä. Juuri opintonsa aloittaneet voivat etsiä kuvasta sanoja kohdekielellä, pidemmälle ehtineet voivat käydä keskustelua siitä, mitä kuvassa tapahtuu tai vaikkapa mitä on tapahtunut tilanteessa ennen kuvan ottoa/sen jälkeen. Sama toimii myös kirjoitettuna. 

Kalenteri on rakennettu Google Slidesillä, ja sen lisäksi, että saat tämän valmiin pohjan itsellesi (linkitykset luukuista vastaaviin dioihin on tehty jo valmiiksi), annan myös ohjeet siihen, miten voit jakaa kalenterin oppilaille niin, että se avautuu heille suoraan esitystilassa. Luukkuihin voit käydä lisäämässä kuvia pitkin joulukuuta, etenkin jos oppilaat saavat linkin heti joulukuun alussa etkä halua heidän näkevän vielä kaikkia luukkuja kerralla. Jos et jaa kalenteria oppilaille, voit toki lisätä kerralla kaikki kuvat (tai pitää alkuperäiset) ja käydä kalenteria läpi tunnilla yhdessä. 

Valmiin kalenteripohjan voit käydä esikatselemassa täältä ja kopioimassa omaan Google Driveesi täältä. Jos haluat korvata kalenterissa valmiina olevia kuvia, voit tehdä sen klikkaamalla kalenterin kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta kohdan Replace image.

Ideana on siis klikata alla olevasta aloitusdiasta päivän luukku auki, jolloin siirryt automaattisesti esityksessä luukkua vastaavaan diaan.


Näin kun klikkaat numeroa kuusi, avautuu kuudenteen luukkuun linkitetty dia:


Takaisin kalenteriin -painike on linkitetty aloitusdiaan, joten se vie sinut taas alkuvalikkoon. Kolmas luukku näyttää tältä:


Ja numero 18 näyttää tältä:


Kuvat ovat siis kaikki talvisia, ja toivottavasti tuovat hieman piristystä pimeälle ajalle. Ajatuksena on keskustella tai kirjoittaa (tai vaikka vaihdellen) jokaisesta kuvasta esim. tunnin alkuun muutama minuutti. Näin virittäydytään toivottavasti mukavasti alkavalle kielen tunnille. Jos oppilaat ovat aloittelijoita kohdekielessä, voidaan näistä kuvista napata yksittäisiä sanoja, ja jos kielen opintoja on takana jo useampi vuosi, voi keskustelun viedä pidemmälle. Esim. mitä kuvassa tapahtuu, millainen tunnelma siinä on, millaisia tunteita se herättää, millaisilla adjektiiveilla kuvaisit kuvan tunnelmaa jne.

Jos haluat jakaa esityksen oppilaiden puhelimiin, valitse ensin oikean yläkulman SHARE


Sitten valitse pudotusvalikosta Anyone with the link can view ja Copy link. Jos et näe heti suoraan tätä valikkoa, paina ensin oikean yläkulman Get shareable link -painiketta.


Nyt liitä linkki osoiterivillesi. Loppuosassa linkkiä näet kohdan edit?usp=sharing.


Korvaa se sanalla preview ja kopioi nyt uudestaan koko linkki. Kokeile ensin, että se toimii (esitys tulee suoraan näkyviin) ja jaa se sitten oppilaille. Tällöin kuvat kannattaa lisätä yksi kerrallaan esitykseen, jotta oppilaat eivät näe niitä etukäteen. Hyvä puoli tässä on se, että voit jakaa linkin oppilaille ensin ilman kuvia, ja aina kun teet muokkauksia alkuperäiseen esitykseen, tulevat muutokset näkyviin automaattisesti myös oppilaille.

Kalenteriin voit lisätä myös videoita YouTubesta tai pelkkiä tekstilaatikoita, joten saat muokattua  sen äkkiä omanlaiseksesi halutessasi.