Pieni työkalu istumajärjestyksiin ja kirjanpitoon



Tässä taas eräs huomattavan paljon elämää helpottanut pikku vinkki, jonka olen ottanut tänä lukuvuonna käyttöön. Opetin ennen yhdessä ja samassa luokkahuoneessa, ja kirjanpito ja muistettavat asiat pysyivät hyvin mielessä pöydällä olevasta opettajan päivyristä katsomalla tai viljelemällä Post It -lappuja kaikille mahdollisille pinnoille. Nykyään kuljen luokasta luokkaan ja koulukin vaihtuu välistä, ja tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen on vaatinut hieman toisenlaisia järjestelyjä. Olen taitava saamaan pöydän kuin pöydän kaaokseen nyt, kun kaikki materiaali pitää aina purkaa tunnin alussa repusta tai sen on kantanut ensin sylissä luokkaan ja laskenut käsistä "jonnekin" muiden luokkaa käyttävien opettajien papereiden sekaan. Aloin väsyä hyvin nopeasti kaaokseen, ja kehittelin muokattavan istumajärjetyspohjan, joka kulkee tulostettuna kunkin luokan papereiden päällä ja jonka joudun siis pakosti ottamaan esille tunnin alussa.

Tästä postauksesta saat Google Drawings -pohjan muokattavaksesi sekä vinkkejä siihen, miten pohjasta voi tehdä oppilasystävällisen version. Käytössäni on aina hyvin perinteinen luokkahuone, jossa pulpetit ovat suorissa riveissä, mutta pohjaa voi muunnella helposti ja ennen kaikkea nopeasti eri tiloihin sopivaksi.


Käyttämäni pohjan voit kopioida täältä. Voit helposti vaihtaa pöytien paikkaa pohjassa, vaihtaa nimiä ja fonttia yms. Pohja on tarkoitettu opettajan silmille ja piirretty siis opettajan näkökulmasta.




Kun olet muokannut pohjasta omaan luokkaasi sopivan istumajärjestyksen, voit tallentaa sen pdf-tiedostoksi (File, Download as ja PDF Document) ja tulostaa.

Seuraavaksi olen aina tehnyt oppilasystävällisen pohjan kääntämällä tekstit ylösalaisin niin, että oppilaat voivat lukea sen omasta näkökulmastaan helposti dokumenttikameran kautta luokkaan tullessaan tai oppitunnin aikana, jos joku on mennyt väärälle paikalle. Tämä kääntäminen tapahtuu rivi riviltä alla olevien kuvien mukaan. Aktivoi ensin yksi pöytäriveistä ja valitse kuvan mukaisesti Format options... yläpalkin kolmen pisteen takaa.




Valitse sitten pudotusvalikko Size & position, ja klikkaa punaisella ympyröityä symbolia. Tämä kääntää valitut tekstit ja muodot rivistä ylösalaisin. Huom! Käännä tekstit ylösalaisin aina rivi kerrallaan kuvan mukaisesti. Jos käännät koko pohjan kerralla ylösalaisin, pääset samaan tulokseen kuin jos kääntäisit tulostetun pohjan dokumenttikameralla ylösalaisin. Rivi kerrallaan kääntämällä saat siis eri tuloksen, jota oppilaan on helpompi lukea. Saat valittua yhden rivin kerrallaan piirtämällä valintalaatikon haluamasi rivin yli.




Tässä kohtaa teen taas samat toiminnot kuin ensimmäisen version kohdalla eli tallennan pdf-tiedostoksi ja tulostan. Huom! Jos haluat käyttää samaa pohjaa uudestaan toiselle luokalle, helpointa on tässä vaiheessa kumota rivien käännöt ctrl + z -toiminnolla. Näin sinulla on taas seuraavaa kertaa varten oikein päin oleva istumajärjestys, johon on helppo muuttaa nimet. Tietoturvasyistä en säilytä luokkien istumajärjestyksiä Google Driven muistissa vaan pelkkinä pdf-tiedostoina tietokoneella.

Nyt kun minulla on kaksi istumajärjestystä, yksi opettajaa ja yksi oppilaita varten, teen niistä kopiokoneella yhden kaksipuolisen dokumentin. Tätä lappusta pidän aina kunkin luokan papereissa päällimmäisenä. Katson siitä aina poissaolijat opeversiosta, ja jos oppilas ei muista paikkaansa tai näyttää siltä, että oppilaat menevät tahallaan väärille paikoille, lätkäisen oppilasversion dokumenttikameralle ja pyydän etsimään oman paikkansa. 

Kirjanpitoa helpottanut asia näkyy opeversiossa, jota oppilaat eivät koskaan näe. Kirjoitan istumajärjestykseen lyijykynällä kunkin oppilaan kohdalle muistettavat asiat: rästit, tukiopetukset, palauttamattomat tehtävät jne... Kun katson tunnin alussa, ketä on paikalla, näen heti samalla pakosti muut tunnin aikana hoidettavat oppilasasiat. Tässä esimerkkikuva, jossa näet huomiot nimien alla. Tietokoneella kirjoitetut huomiot ovat normaalisti tulostetussa versiossa lyijykynällä. Pohjan nimet ovat keksittyjä.



Tämän myötä olen saanut jälleen kerran huomata, että pienillä asioilla on iso vaikutus arkeen! Ja että omassa organisointikyvyssäni on toisinaan parantamisen varaa. 😉