Koukuttava kategoriapeli kevään viimeisille tunneille


Aivan ensimmäisenä, tämä idea ei missään nimessä ole omaa tuotantoani vaan napattu alunperin toiselta opettajalta, joka lienee saanut sen Scattegories-tyyppisestä pelistä. Jos Scattegories ei ole tuttu, on ideana keksiä sanoja eri kategorioihin aina yhdellä ja samalla kirjaimella. Idea on kuitenkin ehdottomasti jakamisen arvoinen, sillä mitään muuta peliä ei oppitunneillani toivota yhtä innokkaasti, ja kaiken lisäksi siihen voi piilottaa monenlaisia sanastoja. Lisäplussana alkuvalmistelujen helppous ja nopeus!

Perusideana on keksiä viisi kategoriaa, joista löytyy paljon eri kirjaimilla alkavaa sanastoa. Meillä tyypillisimmät kategoriat ovat peliin tutustuttaessa valtio, kaupunki, tuotemerkki, sarja/elokuva sekä yhtye/artisti. Näistä valtio ja kaupunki voidaan ottaa esim. englanniksi.

Oppilaat jaetaan 4-5 hengen ryhmiin, ja yksi toimii kirjurina. Seuraavana valitaan luokasta yksi stoppari. Idea on, että opettaja miettii mielessään aakkosia eteenpäin, ja stoppariksi valittu oppilas huutaa "Stop!". Opettaja kertoo, mitä kirjainta sillä hetkellä ajatteli, kirjoittaa sen taululle kategorioiden viereen ja oppilaat lähtevät kuumeisesti miettimään valitulla kirjaimella alkavia sanoja joka kategoriaan.

Kun joka kategoriassa on yksi sana, ryhmä nostaa kädet ylös. Jos kaikki vastaukset ovat hyväksyttäviä, ryhmä saa pisteen. Jos yksikin kategoria menee pieleen, kaikki muut ryhmät saavat pisteen kierrokselta.

Vieraita kieliä tehtävään saa ujutettua muuttamalla kategorioita tilanteeseen sopivammaksi. Helpoimmillaan yksi kategorioista voi olla mikä tahansa sana kohdekielellä, vaikeutta peliin saa tekemällä useammasta kategoriasta kohdekielisen. Silloin kategorioita voivat olla esimerkiksi eläimet, koulusanat, harrastukset tai eri sanaluokat kohdekielellä.

Tämä peli on meillä varma kevään merkki, ja aina yhtä tervetullut!