Noppasanat harjoittavat sanastoa ja rakenteita

Ruotsin tunneilla nousee aina tasaisin väliajoin tarve kerrata verbien ja substantiivien taivutusta. Samalla pitäisi mennä asioissa eteenpäin, ottaa mukaan uutta sanastoa ja kielioppia. Halusin ottaa tuleville viikoille mukaan tätä rakenteiden kertausta samalla, kun käymme uuden kappaleen sanastoa läpi. Aloin käydä varastoja läpi, löysin värillisiä noppia ja siitä syntyi Noppalauseet.

Ihan täysin omaa tuotantoa tämä ei toki ole, samankaltaisia tehtäviä olen nähnyt myös tehtäväkirjoissa. Opettajaa tämä auttaa kuitenkin siinä, että esitystä voi nopeasti muokata eri sanastoihin ja kieliin sopiviksi, ja materiaali jää aina itselle talteen. Tämä esitys on tehty Megafon 3:n kappaleen 3 sanastolle.

Noppalauseet toimivat siis niin, että oppilas heittää parin kanssa tai ryhmässä neljää värillistä noppaa (tai yhtä noppaa neljä kertaa), saa sitä kautta neljä sanaa ja järjestää ne yhdeksi lauseeksi. Sanoja pitää tarvittaessa taivuttaa, asettaa artikkeli oikeaan kohtaan ja lopuksi suomentaa lause. Tästä postauksesta löydät valmiit Google Slides -pohjat värillisillä ja yhdellä nopalla tehtävää harjoitusta varten. Facebook-ryhmästä löydät tulostettavan pdf-vastauspohjan oppilaille. Tehtävän voi tehdä ilman vastauspohjaakin vihkoon, mutta siitä oppilaat saavat tukea, jos tehtävä tuntuu alkuun haastavalta. Esityspohjan latasin SlidesCarnivalista, valokuvat Unsplashista ja nopan kuvan taulukkoon Openclipartista.

Värillisiä noppia löytyy monesta kaupasta, omani ostin Tigeristä.




Ohje menee alla olevan kuvan mukaisesti, jos käytät värillisä noppia, ja sitä seuraavan kuvan mukaisesti, jos käytät yhtä noppaa. Samat kuvat löytyvät Google Slides -esityksesä täältä. Linkistä voit kopioida esityksen suoraan omaan Google Driveen.

Värillisten noppien ohje:



Yhden nopan ohje:


Taulukko näyttää värillisillä nopilla tältä:


 Ja yhdellä nopalla tältä:


Kun oppilas heittää noppia, hän voi ensin kerätä sanat kirjoittaen vastauspohjaan tai suoraan vihkoon. Vastauspohja näyttää tältä:



Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat yksin tai yhdessä pyöritellä sanoja mielessään ja kirjoittaa ja suomentaa valmiit lauseet suoraan esim. vihkoon.




Pohjaa voit siis tarvittaessa muokata eri kieliin ja kappaleisiin, lisätä noppia tai vähentää niitä Google Slides -esityksestä. Sanoista voi tehdä tarkoituksella hauskoja, jos haluaa erityisesti kevennystä oppituntiin, mutta melko erikoisia niistä pakostikin tulee sanastolla kuin sanastolla. 😉