Google Slides taipuu puhelimeen digikirjaksi



Yritän jatkuvasti pohtia mielessäni tapoja, joilla oppilaan olisi helppo treenata tai kerrata opittuja asioita vaivattomasti ja matalalla kynnyksellä. Etenkin niiden oppilaiden kohdalla, jotka eivät tunnu hyötyvän kirjan kielioppisivujen lukemisesta. Olen itse varsin visuaalinen oppija, ja kammoan harmaita kielioppisivuja, jotka ovat täynnä tekstiä. Toisille ne luonnollisesti sopivat, toisille eivät. 

Google Slides tuli jälleen kerran apuun SlidesCarnivalin teemalla ja Unsplashin kuvilla muunneltuna. Tein esityksen englannin adjektiivien vertailuista, joka toimii hyvin oppitunnilla videotykillä ja myöhemmin kertauksena oppilaan puhelimesta tai tabletilta katsottuna. Samoin, jos oppilas on ollut poissa tunnilta, on opettajan näppärä lähettää tunnilla käyty esitys linkkinä poissaolleille. Tästä esityksestä saat talteen itsellesi esimerkkinä käyttämäni pohjan, jota voit muokata mieleiseksesi.


Voit käyttää taustalla joko jotakin Google Slides -teemaa, yksivärisiä sivuja tai mitä tahansa kuvaa, johon sinulla on käyttöoikeudet. Tästä voit kopioida käyttämäni SlidesCarnival-teemalla tehdyn mallipohjan. Kuvat voit muuttaa helposti klikkaamalla kutakin kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valtsemalla Replace image.

Voit myös tehdä oman pohjan, jolloin kokoa voit muuttaa valitsemalla File ja Page setup. Näin saat paremmin esim. älypuhelimen ruutuun sopivan koon.




Sitten voit määrittää taustan haluamasi kokoiseksi.




Esitykseen olen sisällyttänyt säännöt lyhyiden ja pitkien adjektiivien taivutuksesta esimerkkeineen:




Värikoodaukset helpottavat erottamaan komparatiivin ja superlatiivin. Myös niitä on helppo muuttaa tarvittaessa.




Teen usein vastaavanlaisia muistiinpanoja niin, että kirjoitamme oppilaiden kanssa yhdessä tunnilla esimerkit ja haemme kuvat. Oppilaat saavat silloin itse ehdottaa mallilauseita ja valita kuvia esimerkiksi Unsplashin kirjastosta. Näin oppilaat pääsevät osalliseksi esityksen tekoon ja toivottavasti muistavat paremmin tunnin aiheen. Lisäksi, opettajaa tuskin haittaa, että omaa aikaa ei kulu muistiinpanojen värkkäämiseen. 😄 Jokin selkeä pohja kannattaa jo olla valmiina, jotta muokkaaminen tunnilla käy nopeasti vain sisältöjä muokkaamalla.

Puhelimessa esitys näyttää tältä (voit myös käydä kokeilemassa omalla puhelimellasi samaa esitystä täältä):