Neljän suora pelillistää ja tuo toistoa



Otan mielelläni monen muun opettajan tavoin oppitunneille mukaan oppilaille tuttuja pelejä, joihin on sisällytetty jokin kohdekielen rakenne tai sanasto opeteltavaksi. Neljän suora on varmasti oppilaille ennestään tuttu peli (ja jos ei olisikaan, on nopea selittää), ja siihen on suhteellisen helppo lähteä lisäämään kohdekielen elementtejä ruutupohjan ansiosta. 

Ensimmäisen kuvan esimerkki kertoo yhden monista tavoista hyödyntää peliä. Oppilas saa asettaa pelinappulan haluamaansa ruutuun, jos osaa kertoa kyseisessä ruudussa olevan artikkelin mukaan en- tai ett-sukuisen sanan. Jos vastaus menee väärin, vuoro vaihtuu ja ensi vuorolla saa yrittää uudestaan.

Ajatus lähti minulla halusta tuoda tehtävään mukaan erityisesti toistoa ja pelillisyyttä. Lisäplussana on ehdottomasti pelin muunneltavuus - en ole vielä keksinyt rakennetta tai sanastoa, joka tähän peliin ei jossain muodossa taipuisi. Sain lisäksi pelin ansiosta lisäkäyttöä aiemmin tekemilleni muovitaskunappuloille, ne toimivat nyt neljän suorassa oppilaiden pelinappuloina kestävyytensä ja värikkyytensä ansiosta, vaikkei tässä pelissä tarranauhaa käytetäkään. 

Olen tehnyt liudan valmiita pelialustoja eri kielioppiaiheisiin valmiiksi pdf-tiedostoiksi (mukana on myös tyhjä pelialusta, jolloin voit itse täyttää ruudut), ja kaikki ne saat ladattua näppärästi yhdellä klikkauksella koneellesi Facebook-ryhmästä. Voit myös kopioida yksittäiset Google Drawings -tiedostot omalle Google Drivellesi tästä postauksesta.

Peli kulkee siis tuttuun tapaan niin, että kaksi oppilasta vuorotellen valitsee ruudun, johon haluaa asettaa oman pelinappulansa. Nappulan saa kuitenkin asettaa sillä ehdolla, että osaa kertoa kohdekielellä ruudussa pyydetyn sanan/lauseen/rakenteen. Kolmas oppilas toimii tuomarina, ja oppii siinä samalla varmasti paljon itsekin. Vuoroja voi vaihtaa toki eri pelien tai oppituntien välillä niin, että kukin saa vuorollaan toimia tuomarina.

Tästä esimerkkinä ruotsin kojugaatiot ja deklinaatiot alla olevien kuvien mukaisesti. Ensimmäisenä konjugaatiot, jotka voit kopioida tästä.


Ja vielä deklinaatiot, jotka voit kopioida tästä.


Englannissa nuoremmat oppilaat voivat pelata esim. a- ja an-artikkeleita treenaamalla. Tämän pohjan voit kopioida täältä.


Toinen tapa pelata on kuunnella opettajan (tai apuopettajaksi valitun oppilaan) sanomia sanoja, ja taivuttaa niitä sen ruudun mukaan, mihin nappulansa haluaa asettaa. Tästä esimerkkinä vähän isompien oppilaiden englannin aikamuodot. Pelipohjan voit kopioida täältä.


Edellä mainitut esimerkit sekä paljon muita löydät yhdestä ja samasta pdf-tiedostosta. Linkit eri pelipohjien kopiointia varten löytyvät myös blogin Tiedostot-sivulta.

Jos peliä pelataan pareittain oman tuomarin kanssa (siis ilman opettajan sanomia sanoja), kannattaa etukäteen määrätä sanalista, josta sanoja otetaan (esim. ennen koetta koealueeseen kuuluvien kappaleiden sanastot). Toinen vaihtoehto on, että tuomarilla on joko oppikirjan sanakirja tai nettisanakirja, josta hän tarkistaa onko sana esim. en- vai ett-sukuinen. Tätä peliä voi soveltaa mahdottoman moneen, joten parhaat keinot löytyvät varmasti kokeilemalla.

Itse ajattelin ottaa tämän niinkin vakavasti nuorempien oppilaiden kanssa, että voittajat kirjataan aina ylös, ja sovitun alueen läpikäynnin jälkeen (esim. koealue tai kappale) julistetaan Neljän suoran mestari, joka saa jonkin aiheeseen sopivan palkinnon (neljä tarraa/pyyhekumia tms.).