Kellotaulu vihjeillä



Opeblogeja selaillessani törmäsin jokin aika sitten kellotauluun, jonka avulla oli tarkoitus opetella tunteja ja minuutteja omalla äidinkielellä. Lähdin pyörittelemään ajatusta mielessäni, ja päädyin tekemään vastaavanlaisen kellotaulun, joka soveltuu kielten oppitunneille. 

Ajatuksena on liikuttaa ensin viisareita taulussa johonkin kellonaikaan, ja sanoa kellonaika kohdekielellä. Jos oppilas tarvitsee apua, tai haluaa tarkistaa, menikö vastaus oikein, voi kellotaulun numeroläppiä lopuksi nostaa ja lukea alta paljastuvan tekstin. Tämä korvaa omassa käytössä puisen kellotaulun, jolla oppilaat ovat tähän asti treenanneet. On varmasti hyödyllisempi, sillä nyt oppilaat voivat olla aina varmoja, menikö vastaus oikein.

Facebook-ryhmästä löydät valmiit pdf-tiedostot, jotka tulostamalla voit tehdä oman kellotaulun. Valittavina kielinä ovat englanti, ruotsi, saksa, ranska ja suomi sekä tyhjä pohja, johon voit lisätä toisen kielen fraasit. Samat tiedostot löydät myös blogin Tiedostot-sivuilta (Tiedostot → Kellotaulu vihjeillä).

Aloitin siis tulostamalla pohjat englanniksi ja ruotsiksi sekä kellotaulun "kanneksi" molempiin (sininen tuloste). Paperin kannattaa olla vähän vahvempaa, jotta se kestää oppilaiden käsissä.




Sitten leikkasin taulut ympyröiksi, ja siniseen kanteen leikkasin viivoja pitkin kohdat, joista läppiä pääsee taivuttamaan. Pdf-tiedostoon lisäsin kuvan ottamisen jälkeen vielä keskikohdan, joka ei tässä näy, mutta auttaa laittamaan viisarit paikoilleen.




Tässä esimerkkinä ruotsinkielinen pohja, englantiin löytyy tiedostoista samanlainen:




Liimasin kannen kiinni pohjaan niin, että ne täsmäävät alla olevan kuvan mukaisella tavalla:




Lopuksi laitoin viisarit kiinni ihan sinitarralla, vaikka haaraniitti toimii varmasti yhtä hyvin tai paremmin (olivat päässeet minulta loppumaan, joten katsotaan, miten sinitarra toimii). Kello kahdentoista takaa löytyy siis aina aloitus lauseelle, jos oppilas ei sitä muuten muista, ja minuutteja varten löytyy fraasi kunkin kellotaulun läpän takaa. 




Tämän ajattelin ottaa käyttöön työpistetyöskentelyyn nykyisen puisen kellotaulun tilalle, josta ei luonnollisesti löydy näitä oikeita vastauksia. Puinen kellotaulu jää kyllä vielä opejohtoiseen käyttöön, mutta jospa tästä saisivat oppilaat vähän enemmän irti!