Google Formsin Quiz-versio - itsensä korjaava tietovisa tai testi



Google Formsiin tuli jokunen vuosi sitten mahdollisuus muuttaa lomake testiksi tai tietovisaksi.  Plussaa tässä on erityisesti se, että kun olet kerran tehnyt tietovisan, voit käyttää sitä usean ryhmän kanssa, testit korjaavat itse itsensä - ainakin suurimmalta osin - ja voit jakaa niitä myös muiden opettajien käyttöön nopeasti linkin jakamalla. 

Tämän postauksen myötä saat kopioitua itsellesi yhden mallitestin ja saat samalla ohjeet oman testin tekemiseen. Valokuvat omaan mallitestiini olen ladannut Unsplashista


Käyttämäni mallitestin voit kopioida itsellesi täältä. Aiheena siinä on 7. luokan englanti, mutta mallitestistä näet yleisesti ottaen nopeasti, millaisista osista se koostuu ja miltä se opettajan silmiin näyttää. Jos haluat nähdä testin oppilaan silmin, klikkaa testissä yläpalkin silmän kuvasta, ja saat eteesi oppilasnäkymän. Voit myös lähettää vastaukset itsellesi tehtyäsi testin, jolloin näet myös sen, miltä oppilaan lähettämät vastaukset näyttävät opettajan versiossa. Jotta kyselylomakkeesta saadaan ylipäätään testi, mene asetuksiin (yläpalkissa silmän oikealla puolella oleva symboli).




Sieltä klikkaa ensin QUIZZES-välilehdelle, ja aktivoi Make this a quiz -painike. Muita asetuksia en ole itse muuttanut tältä välilehdeltä, mutta niihin voit palata tarvittaessa.




Asetuksista voit samalla muuttaa joitakin pieniä yksityiskohtia oppilasta ajatellen. PRESENTATION-välilehdeltä olen klikannut pois kohdan Show link to submit another response. Tällöin testin jälkeen oppilas ei saa eteensä linkkiä, josta pääsee tekemään saman testin uudestaan. Olen myös muuttanut oppilaalle menevän vahvistusviestin suomeksi alla olevan kuvan mukaisesti.




Kun olet valmis asetusten osalta, voit lähteä tekemään itse kyselyä. Jos haluat, voit muuttaa kyselyn ulkoasua paletin kuvasta yläpalkin silmän vasemmalta puolelta. Itse olen ladannut taustalle kuvan omalta tietokoneelta, mutta ohjelmasta itsestään löytyy paljon hyviä valmiita kuviakin. Samoin taustaväriä voit muuttaa samasta kohtaa.

Ensimmäiseksi kysymykseksi olen laittanut oppilasnumeron (numero, jonka annan jokaiselle oppilaalle vuoden alussa) ja luokan. Tietoturvasyistä en pyydä oppilaan koko nimeä. Nimikirjamia olen joskus käyttänyt tässä kohtaa myös, jos luokalla ei ole montaa oppilasta samoilla nimikirjaimilla. Tätä kohtaa en ole pisteyttänyt, vaan antanut sen olla näin. 

Varsinaisen ensimmäisen kysmyksen kohdalla voit valita kysymystyypin (alla olevassa kuvassa esimerkki monivalinnasta eli Multiple choice -kysymyksestä, avovastaukset kulkevat nimellä Short answer). Oikeasta alakulmasta olen aktivoinut Required-kohdan, jotta oppilas ei pääse hyppäämään kysymyksen yli. Vasemman alakulman ANSWER KEY vie sinut antamaan oikean vastauksen ohjelmalle, jotta se tietää arvioida ja pisteyttää kysymyksen oikein.




Monivalinnoissa valitset oikean vaihtoehdon, ja annat tehtävästä saatavan pistemäärän. EDIT QUESTION vie sinut takaisin kysymysten luomiseen ja muokkaamiseen.




Avovastauksissa voit antaa useamman hyväksytyn vaihtoehdon ja valita myös, ovatko kaikki muut vastaukset automaattisesti väärin (Mark all other answers as incorrect). Tällöin kannattaa olla tarkkana sen kanssa, että on varmasti huomioinut kaikki mahdolliset oikeat vaihtoehdot. Itse pidän kysyttävät asiat lyhyinä enkä siis koskaan kysy kokonaisia lauseita, sillä vastausvaihtoehtojen määrä nousisi näin helposti mahdottoman suureksi. Avovastaukset pisteytetään samalla tavalla kuin monivalinnat. EDIT QUESTION -kohdasta pääset takaisin kysymysten muokkaukseen.




Jotta ihan kaikkia asetuksia ei tarvitsisi aina tehdä uudestaan joka kysymykselle, käytän aina kysymyksen kopiointipainiketta (katso alla oleva kuva). Näin esim. Required-valinta on tehty kysymykseen aina automaattisesti ja kysymystyyppi säilyy samana. Ainoa mitä tarvitsee muuttaa on itse kysymys ja sen vastaukset.




Kun testi on valmis, voit lähettää sen oppilaille painamalla yläpalkin SEND-painiketta.




Näistä asetuksista valitse linkin kuva, Shorten URL (näin saat lyhyemmän ja helpommin hallittavan linkin), ja kopioi linkki. Tämän linkin voit lähettää oppilaille haluamallasi tavalla. Itse käytän Wilmaa tai Peda.nettiä tähän tarkoitukseen.




Kun oppilas on tehnyt testin, hän saa näillä asetuksilla tämän ilmoituksen:




VIEW SCORE -painike vie oppilaan katselemaan tuloksiaan. Monivalinnat näkyvät oppilaan laitteessa näin:




Avovastaukset näyttävät tältä (oikea ja väärä vastaus):




Oppilaiden tuloksia pääset tarkastelemaan RESPONSES-välilehdeltä alla olevan kuvan mukaisesti. Samalla rivillä näkyvät myös testin kokonaispisteet.




Vastauksista voit katsoa alla olevassa kuvassa näkyvän yhteenvedon (SUMMARY), kunkin kysymyksen tuottamat vastaukset erikseen (QUESTION) tai yhden oppilaan suoritukset (INDIVIDUAL). Accepting responses -vaihtoehto on oletusarvoisesti aktivoituna, eli suomeksi sanottuna testi on avoinna oppilaille, mutta jos joskus teknisiä ongelmia tulee, kannattaa tämä kohta käydä varmistamassa. Älä siis kuitenkaan koske tähän ja samalla sulje kyselyä, jos haluat vielä oppilailta vastauksia.




Haasteita tässä voivat tuottaa avovastaukset ja niiden automaattinen arviointi. Itse haluan sisällyttää mukaan muitakin kuin monivalintoja, joten käytät avovalintoja kuitenkin mielelläni. Jos et ole varma, oletko sisällyttänyt hyväksyttäviin vastauksiin kaikki mahdolliset oikeat muodot tai vastaukset ovat niin pitkiä, että se on ylipäätään melko mahdotonta, voit tarkistaa avovastaukset itse ja jättää aiemmin valitun Mark all other answers as incorrect -valinnan tekemättä. Silloin vastauksissa näkyy pistemääränä nollan sijasta kolme pistettä, ja tiedät siitä katsoa itse vastauksen pisteet ja lisätä ne lopulliseen pistemäärään. 

Pisteiden lisääminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun käyt läpi vastauksia RESPONSES-välilehdellä. Lisäyksen voit tehdä alla olevan kuvan mukaisesti tyhjäksi jätettyyn kohtaan.




Voit muuttaa myös muiden vastausten pistemääriä samalla tavalla jälkikäteen. Erona tässä on se, että jos olet asettanut vain tietyt vastaukset hyväksyttäviksi, kaikki muut vastaukset näkyvät nollan pisteen arvoisina tyhjän pistemäärän sijaan. Kun olet katsonut vastaukset läpi ja muuttanut pistemääriä, muista painaa lopuksi SAVE-painiketta kuvan mukaisesti (samassa kuvassa näet nollille menneen vastauksen, josta mainitsin aiemmin).




Miksi käytän ylipäätään sähköisiä testejä, johtuu osittain ekologisuudesta, osittain tehokkuudesta ja siitä, että oppilaat oppivat niitä ylipäätään tekemään. Kaikki testini eivät missään nimessä ole sähköisiä, mutta juuri tällaisiin monivalintakysymyksiin sekä lyhyisiin avovastauksiin suosittelen lämpimästi Google Formsia. Omat testini ovat pääsääntöisesti Peda.netissä, koska koulumme sitä käyttää ja pidän kovasti Peda.netin selkeydestä, mutta aina välillä on mukava tehdä muunkinlaista.