Tinycards - muistikorttien pieni, sievä tehopakkaus



Moni on varmasti kuullut sovelluksesta nimeltä Duolingo. Itse olen aina pitänyt sovelluksen helppokäyttöisyydestä ja ulkoasusta, ja olen sitä käyttänyt myös omaan kertaamiseen uuden vieraan kielen kanssa. Sama Duolingo on tehnyt pari vuotta sitten kielten opiskelua varten nyt esittelyssä olevan TinyCardsin. Jos olet jo Duolingon käyttäjä, pääset kirjautumaan samoilla tunnuksilla tähän sovellukseen.

Muistikortit - englanniksi "flashcards" - ovat tutkitusti tehokas tapa oppia uutta sanastoa. Tähän luottaa tämäkin sovellus. Tinycards on siis hyvin yksinkertainen mutta visuaalisesti selkeä flashcard-sovellus, johon voit itse laatia omat muistikorttisi, tai etsiä muiden tekemiä, valmiita paketteja. Muistikortteihin voit liittää kuvia ja tekstiä tai jopa piirtää kuvan suoraan korttiin. Sovellus toimii hyvin selaimella ja puhelinsovelluksena (Android ja iPhone/iPad) - sekä kirjautumalla että ilman kirjautumista.

Mikä Tinycardsista tekee mielestäni tähän asti testaamistani flashcard-sovelluksista parhaimman on sovelluksen taito mukautua käyttäjän tasoon. Sovellus käyttää mm. aikavälikertausta (spaced repetition). Tinycards tuntuu todella haluavan käyttäjän osaavan asiansa, sillä se kysyy kaikki kortit pariin kertaan ja heikommin osatut useammin, ensin tuetusti ja sitten ilman tukea. Kaikki mallipakassa käyttämäni valokuvat olen ladannun Unsplashista.

Sovellus tarjoaa myös muita hyviä ominaisuuksia. Se joustaa kirjoitusvirheissä sen verran, että esim. isot alkukirjaimet ja puuttuvat välimerkit eivät menoa haittaa, mikä säästää varmasti puhelimella näppäileviä oppilaita liialta turhautumiselta. Toisinaan se päästää tosin mielestäni läpi liiankin virheellisen sanan, mutta tämä ei mielestäni pilaa oppismiskokemusta, sillä sanoja testataan moneen kertaan eri tavoin. Lisäksi, tämän ominaisuuden voit klikata helposti pois päältä kunkin pakan asetuksista.

Moneen kieleen sovellus tarjoaa myös sanat äännettynä (kuten esim. Quizletissä). Viimeinen, mutta tärkeä huomio on moderni ja selkeä ulkoasu, mikä ainakin omaa silmää miellyttää ja houkuttelee pelaamaan lisää. Jos haluat ensin käydä pelaamassa yhden mallipakan läpi ennen syvempää ohjelmaan tutustumista, voit kokeilla tekemääni Animals-kuvasanastopakkaa selaimessa kirjautumatta täällä.

Ensimmäiseltä sivulta pääset alkuun joko kirjautumalla Duolingon tunnuksilla tai luomalla uudet tunnukset (Sign up).




Tämän jälkeen voit joko etsiä muiden tekemiä pakkoja tai luoda omasi Create-painikkeesta.




Kun luot uutta pakkaa, voit valita joko korttimaisen pohjan tai viivaston. Itse käytän mielummin jälkimmäistä, on mielestäni selkeämpi. Vieressä olevasta painikkeesta saat esille asetukset. 




Asetuksissa voit poistaa koko pakan vasemman yläkulman roskakorista, lisätä kortteihin audion ja valita kysymystyypiksi pelkät monivalinnat (Enable typing questions). Asetuksista voit myös klikata Allow typos in responses -kohdan pois, jolloin oppilaan on kirjoitettava sana tarkalleen oikein. Muutakin hienosäätöä Tinycardsiin paremmin tutustuttuasi voit tehdä, mutta näillä asetuksilla pääset jo pitkälle, enkä ole itse muuta tähän mennessä tarvinnut.




Voit siis valita korttiin kuvan, tekstin tai piirustuksen ja sille vastaukseksi tekstin. Kun olet valmis, klikkaa oikean yläkulman Create-painiketta. Alla olevassa kuvassa esimerkki tekemästäni eläinpakasta.




Tietokoneella pelattuna sovellus näyttää melko samalta kuin puhelimen ruudulla. Se näyttää ensin muistikortteja, joita voit kääntää niin monta kertaa kuin haluat. Kun jatkat eteenpäin, sovellus alkaa kysyä sinulta ensin monivalintana läpikäytyjä sanoja eri järjestyksessä. Tämän jälkeen vaikeusaste nousee (mikäli et ole klikannut tätä asetusta pois), ja sanoja kysytään myös kirjoitettuna. Jos osaat sanan nopeasti, sitä et enää näe - toki voit palata pelaamaan pakan uudestaan myöhemmin. Jos jokin sana menee väärin, sovellus auttaa sinua muistamaan sen antamalla valmiin vastauksen ensin kirjoitettavaksi ja kysyy sen sitten vielä kirjoitettuna ilman tukea uudestaan.




Alla muutama mallikuva siitä, miltä sovellus näyttää puhelimessa. Testaaminen lähtee liikkeelle monivalinnasta:


Välistä sovellus tuo mukaan uusia kortteja:




Korttia klikkaamalla saat esiin käännöksen:




Viimeisessä vaiheessa käyttäjän pitää kirjoittaa sana itse:


Oikeasta vastauksesta saat näkyviin sinisen symbolin (mallina ruotsin kysymyslauseet):


Ja kun sovelluksen mielestä osaat sanan jo hyvin, saat näkyviin keltaisen symbolin, jonka jälkeen sanaa ei enää sillä kierroksella kysytä.


Koska kuka tahansa voi tehdä pakan sovellukseen, ei kaikkia pakkoja ole luonnollisesti tehty ajatuksella. Jos siis löydät hyvän pakan, jota voisit oppilaillesi suositella, kannattaa se laittaa muistiin. Tämän voit tehdä klikkaamalla korttipakan alta löytyvää Pin-painiketta. Nämä merkatut pakat löytyvät myöhemmin etusivultasi yhtenä kokoelmana.




Omille oppilailleni annan vinkiksi etsiä pakkoja omalla tunnuksellani ("reettab"), jolloin löytyvät pakat ovat varmasti omaan opiskeluun sopivia.




Tinycards on sen verran yksinkertainen ja mukaansatempaava, että en vain suosittele sitä oppilailleni vaan käytän sitä myös toisinaan itse uuden kielen opetteluun. Siis vahvasti suositeltu juttu! 😄