Kuvan tiedostokoon muuttaminen Paint 3D:llä

Alkuperäinen kuva: Lightscape / Unsplash

Tämä lyhyt tutorial auttaa ottamaan Paint 3D:stä irti vähän enemmän. Käytän itse ohjelmaa kuvanmuokkauksen ihan niihin perusjuttuihin, kuten vaikka kuvakaappauksen tallentamiseen, kuvan rajaamiseen tai kuvan tiedostokoon muuttamiseen, mikä onkin tämän postauksen aiheena. Paint 3D ei ole toki mikään ammattilaisten kuvankäsittelyohjelma, mutta löytyy monelta opettajan työkoneelta valmiina, ja on varsin näppärä tämänkaltaisiin asioihin.

Kuvan  tiedostokoon muuttaminen voi tulla vastaan esim silloin, kun alunperin kooltaan suuri kuva pitäisi lähettää sähköpostilla eteenpäin tai ladata johonkin sovellukseen tai ohjelmaan, jossa on asetettu kuvan koolle maksimiraja. Postauksessa käytän esimerkkinä kuvaa Unsplashin kuvakirjastosta. Suosittelen kirjastoa lämpimästi, sillä kuvia voi melko huoletta käyttää monenlaiseen ihan luvan kanssa.

Moneen sovellukseen se hieno, iso, hyvälaatuinen kuva on liian raskas, ja ohjelma herjaa kuvakoon olevan liian iso heti ensiklikkauksella. Paintissa pystyt muuttamaan kokoa seuraamalla alla olevia ohjeita.

Ensi avaa Paint 3D ja valitse Avaa.




Valitse kuva, jonka kokoa haluat muuttaa ja avaa tiedosto. Seuraavassa näkymässä valitse yläpalkista Piirtoalusta. Jos et löydä sitä yläpalkista, suurenna Paint 3D -ohjelman ikkuna koko ruudun kokoiseksi, niin saat enemmän työkaluja näkyviin.




Sitten klikkaa oikealla sivulla olevaa piirtoalustasymbolia.




Avautuvasta valikosta voit muuttaa kuvan kokoa joko prosentteina tai kuvapisteinä eli pikseleinä. Voit kokeilla, miten paljon kuvaa pitää pienentää, että tiedoston koko on tarpeeksi pieni, mutta 100 prosentista 50 prosenttiin siirtyminen tekee jo huomattavan muutoksen kuvan tiedostokoolle. Omassa esimerkkikuvassa tiedostokoko oli alunperin 1700 kt, 50 prosentin muutos kuvan koolle tiputti tiedostokoon 385 kilotavuun. Toisin sanoen, kuvan koko ruudulla ei muutu samassa suhteessa kuin sen tiedostokoko eli kuinka paljon tilaa se tietokoneelta vie.




Paint 3D oli ainakin minulle positiivinen yllätys, sillä omat näkemykseni Paintista tätä ennen pohjautuivat jonnekin 90-luvulle, enkä ollut Paintia juuri enää käyttänyt työelämässä. Tutustuin kuitenkin ohjelmaan, kun tietokone ilmoitti sellaisen päivittyneen, ja hyvä, että tutustuin!