Pelikorttien uusi elämä - värejä, sanastoa ja omistamista



Olin pitkään pyöritellyt mielessäni tapaa kierrättää vanhat vedenkestävät pelikorttini, ja mieleeni muistui peli, jonka olin nähnyt opeharjoittelussa kokeneen alakoulun englanninopettajan tunnilla. Pelissä oli tarkoitus "soittaa" toiselle sanomalla puhelinnumero omasta kortista numero kerrallaan ääneen. Keneltä numero löytyi, vastasi soittoon huudahtamalla "Hello!", ja nyt vuoro soittaa siirtyi tälle oppilaalle. Jokaisen kortista löytyi siis aina kaksi puhelinnumeroa, ja näin käytiin koko luokka läpi. Halusin tehdä samanlaisen koko ryhmän mukaanottavan tehtävän, mutta halusin myös samalla tehdä pelistä sellaisen, että sitä voisi tarpeen mukaan muunnella sanastoon kuin sanastoon.

Taktiilisuus ja käsinkosketeltavuus oli minulle tässä myös tärkeää, sillä pelikortit itsessään ovat melko veikeäntuntuisia kädessä taipuisan, liukkaan materiaalinsa vuoksi. Siispä otin mukaan myös huopapaloja, jotka toisivat kontrastia pelikorttien tuntuun.

Lopulta syntyi peli, joka lyhykäisyydessään menee näin: opettaja aloittaa kysymällä, keneltä löytyy tietynvärinen opeteltava sana kortistaan, ja se oppilas, jolta sana löytyy, vastaa. Sama oppilas kysyy nyt vuorostaan väriä ja sanaa. Englanniksi pelin nimi on siis I have/Who has? ja ruotsiksi Jag har/Vem har?. Vastaavanlaisia pelejä on pelattu varmasti monen opettajan tunnilla, mutta halusin nimenomaan, että peliä pääsisi soveltamaan useampaankin sanastoon, ja siitä se ajatus sitten lähti laukkaamaan. Pelissä käytetään myös Google Slides -esitystä, jonka saat kopioida itsellesi englanniksi tai ruotsiksi. Esityksen teema on SlidesCarnivalilta ja käyttämäni eläinten kuvat Unsplashista. Tarkemmat tiedot kuvaajista löydät esitysten viimeisessä diassa.


Alkuvalmistelut


Aluksi otin korttipakan esille, ja otin käyttöön taustapuolet, jotta kortille liimattavia symboleja olisi helpompi ja selkeämpi lukea.




Sitten liimasin kuumaliimalla erivärisiä huopapaloja aina kaksi kullekin kortille, poislukien aloitus- ja lopetuskortit, joilla oli vain yksi pala. Palat olivat joko ympyröitä, neliöitä, kolmioita tai plussia. Yritin katsoa, että eri muotoja ja värejä tuli peliin mukaan melko tasaisesti. Tein yhteensä 29 korttia, joista ensimmäisessä oli pelkkä musta kolmio, seuraavassa musta kolmio, jonka alla sininen plussa, seuraavassa sininen plussa, jonka alla keltainen kolmio jne. Alla oleva kuva selventää ajatusta.




Lopulta numeroin kortit, jotta tietäisin kaikkien olevan tallessa, ja osaisin antaa oikean määrän kortteja kullekin ryhmälle käyttöön. Lisäksi, jos joku oppilas joutuu hukkaan pelin aikana, pääsee hän takaisin peliin, kun opettaja huikkaa missä numerossa ollaan menossa.




Ja niinpä sain 29 värikästä ja käsissä hauskantuntuista pelikorttia, jotka oli kaikki linkitetty aina jonossa seuraavaan korttiin. 





Pelin kulku


Kuviot itsessään eivät tietenkään saa ajattelemaan tiettyä sanaa. Jos opetellaan esim. eläimiä, pitää oppilaiden olla tietoisia, mikä kuvio on mikäkin eläin. Tässä kohtaa vastaan tulee Google Slides -esitys, jonka voit kopioida englanniksi ja ruotsiksi. Ohje menee kuvan mukaisesti.




Kuvioiden merkitys selviää ensin alla olevasta listasta. 




Sama juttu englanniksi:




Selvennyksen vuoksi tein myös kuvallisen selityksen molempiin kieliin.




Opettaja siis aloittaa, ja omassa pakassani ensimmäisessä kortissa on pelkkä musta kolmio. Opettaja kysyy siis: "Who has a black snake?". Nyt se oppilas, jolta löytyy ylempänä kuviona musta kolmio vastaa: "I have a black snake". Samalla oppilaalla on alempana kortissaan sininen plussa. Hänen on siis kysyttävä: "Who has a blue parrot?". Peli jatkuu joko niin kauan, että kaikki kortit on käytetty, jolloin osa oppilaista saa kaksi korttia, tai niin, että kortteja jaetaan vain yksi/oppilas, ja opettaja ottaa vielä päälle yhden kortin, ja lopettaa omaan vastaukseensa ilman, että kysyy enää uutta väriä ja eläintä. Tämän jälkeen peli on toivottavasti jo tutumpi, ja kulkee seuraavalla sanastolla ilman opettajan apua. Siinäpä siis peli, jonka sanastot voit helposti vaihtaa vaihtamalla joko tekstit tästä diasta...




... tai kuvat ja tekstit tästä diasta.




Google Slides -esitys on tehty niin, että voit helposti korvata kuvat klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta kuvan kohdalla ja valitsemalla Replace image

Tätä oli tosi kiva tehdä, ja toivon, että mukavaa on pelin pelaaminenkin!