ThingLink tägää kuvat tietokoneella ja puhelinsovelluksella



ThingLink on ilmainen ohjelma, jolla voit tägätä eli merkata kuvia. Kuvaan voit liittää tekstiä, videoita, kuvia, linkkejä tai ääntä. Ohjelma toimii melko näppärästi myös ilmaisella puhelinsovelluksella. Käytän ThingLinkiä tehtävänannoissa, kun haluan elävöittää niitä kuvilla, videoilla tai äänellä, tai haluan oppilaan käyvän eri nettisivuilla tehtävää tehdessä. Joskus olen lisännyt kuvaan myös pelkkää tekstiä, kuten alla olevassa esimerkissä näytän. Tässä postauksessa käyn läpi ThingLinkin perusteet ilmaisversiossa. Jos et ole varma, onko ThingLink sinua varten, katso tämän postauksen lopusta valmis ThingLinkillä tehty tuotos.


ThingLinkin käyttöönotto ja tägääminen


ThingLinkiin voit luoda ilmaisen tilin täällä. Tämän jälkeen yläpalkista valitaan sininen Create-laatikko ja käydään työhön.




Ensin valitset haluamasi kuvan tietokoneeltasi. Tähän kuvaan lähdet tekemään tägejä eli merkintöjä joko kuvia, tekstejä, videota tai ääntä käyttäen. Tässä esimerkissä lähden tekemään lyhyttä esittelyä lapinkoirasta englanniksi (kunnia taustalla käyttämästäni lapinkoiran kuvasta Clément Bizet'lle ja mallina toimineelle Villalle). Kun olet ladannut kuvan, ohjelma pyytää sinua klikkaamaan jostain kohtaa kuvaa tägin lisätäksesi. Tägiä voi sen jälkeen vielä siirtää parempaan kohtaan, jos niin haluaa.




Kun tägin on luonut, voi valita vasemmalta sivulta, haluaako lisätä tägiin linkin, tekstiä tai kuva-/äänitiedoston. Linkkitoiminnolla on näppärä lisätä esim. Youtube-video kuvaan. Alla olevassa kuvassa olen lisännyt eri kohtiin ensin pelkkää tekstiä niin, että kuonoa klikkaamalla saa näkyviin tekstin a nose, korvaa klikkaamalla an ear jne.




Seuraavaksi lisään Youtube-videon lapinkoirista mukaan kuvaan. Silloin tägiä klikkaamalla näkee lyhyen esittelyn videosta kuvan kanssa, ja kuvaa klikkaamalla video alkaa pyöriä. Nyt olen lisäksi vaihtanut tägin vihreästä ympyrästä play-napin näköiseksi. Tägin ulkoasuksi voi valita mieleisensä kuvakkeen isosta listasta eri symboleja ja värejä.




Kun olet lisännyt haluamasi tägit ja tallentanut kuvan oikeasta alakulmasta vihreää Save image -painiketta klikkaamalla, saat tällaisen näkymän:




Punaisella ympyröidystä valikosta voit palata muokkaamaan tägejä, sääätää asetuksia (muuttaa työn nimeä tai säätää sen julkisuusasetuksia) tai jakaa linkkiä sellaisenaan tai sosiaaliseen mediaan. Parasta tässä on se, että jakamisen jälkeen voit tehdä muutoksia ThingLink-sivuillasi, ja ne tulevat välittömästi voimaan kaikkialla, missä olet linkkiä jakanut. Siis, kun nyt linkkaan oman valmiin työni tähän alle (käytin itse embed-linkkiä, eli valmis työ näkyy suoraan tässä), voin myöhemmin käydä muokkaamassa sitä omassa ThingLink-profiilissani, ja muutokset näkyvät heti täälläkin.

Testaa valmista ThingLink-kuvaa






Muistakaa näissäkin töissä (etenkin oppilaita ohjeistaessa) tekijänoikeusasiat, eli käytättehän kuvia, tekstejä yms. joita teillä on oikeus käyttää!


ThingLink puhelimessa


Puhelimeen voit ladata samannimisen sovelluksen. Puhelimessa sama kuva näyttää tältä:




Ja sielläkin pääset muokkaamaan tägejä halutessasi näin:




Tässä siis ThingLinkin käyttö ilmaisversiota käyttäville. Jos haluat ohjelmasta enemmän irti, on sekin mahdollista, mutta opetuskäyttöön olen kokenut tämän ilmaisversion riittävän vallan mainiosti!