Post-it -lapuille tulostaminen



Tämän näppärän tulostusvinkin löysin joskus sattumoisin netin syövereistä, ja huomasin monen opettajan käyttävän samaa. Siispä lähdin itsekin kokeilemaan, sillä käytän paljon Post-it -lappuja kielioppimuistiinpanoissani. Oppilaat ovat antaneet paljon positiivista palautetta selkeistä värikoodeista, joita näillä muistilapuilla voi tehdä, ja opellekin se on varsin vaivatonta. Lisäksi tämä antaa mahdollisuuden lappujen siirtelyyn oppilaiden edessä, jolloin voi helposti todeta, mitä esim. lauseessa muuttuu, jos yksi osa vaihtaa paikkaa.

Tämä soveltuu tietysti moneen muuhunkin tilanteeseen kuin kielioppisääntöihin.


Miten tulostaminen lapuille sitten käy? Koulujen isoilla kopiokoneilla tätä ei kannata lähteä tekemään, sen verran livakasti lähtevät Post-it -laput koneen sisälle jumiin, mutta pienemmällä perustulostimella onnistuu mainiosti (kunhan laput on painanut tiukasti kiinni alla olevaan monisteeseen).

Enisn tulostetaan mallipaperi, johon on tehty kuusi n. 76 mm x 76 mm tekstilaatikkoa (muistilapun vakiokoko). 




Tämän jälkeen laitetaan tyhjät muistilaput laatikoiden kohdalle, ja laitetaan paperi uudestaan lappuineen tulostimeen. Tällä kertaa tulostettavan asiakirjan tekstilaatikoista poistetaan reunat (etteivät näy muistilapuissa), ja sisälle laatikkoon kirjoitetaan haluttu teksti. Nyt tulostetaan dokumentti sille paperille, johon kiinnitit muistilaput. Huom! Jos et ole varma, miten päin paperi pitää tulostimeen laittaa, tulosta testipaperi ennen muistilappujen kanssa kokeilua. Kirjoitin itse yhden lapun alareunaan ALAREUNA ja tulostin sen, jolloin tiesin, miten päin tulostin paperin syöttää.

Lopputulos näyttää jokseenkin tältä:




Musitiinpanot teen tähän tyyliin (nopea versio ilman lisäselitteitä oppilaille):




Ja parasta tässä on se, että jokaisen paketin voi tallentaa itselleen tietokoneelle, ja tulostaa uusille lapuille tarvittaessa. Ei tarvitse aina kirjoitella häthätää tunnilla uusia, kun näitä on valmiina odottamassa. Tämä tuo väriä ja selkeyttä oppilaiden elämään, ja tosiaan paljon oppilaat tätä kehuvat, eli suosittelen lämpimästi!

Sitä olen miettinyt, että miten hyvin tämä palvelee lukihäiriöisiä? Käytän yleensä vaaleita, haaleita värejä, jotta teksti olisi selkeästi luettavissa, mutta pitänee tutustua vielä asiaan enemmän.