AnswerGarden taipuu moneen käyttöön



Uusi lukuvuosi lähestyy, ja ennen kuin pääsen kokeilemaan uusia sovelluksia ja sivustoja, tässä yksi vanhempi. AnswerGarden on jo varmasti monelle tuttu sanapilvisivusto, mutta erityisesti haluan tässä postauksessa kiinnittää huomiota sen moniin eri käyttötarkoituksiin. Jos AnswerGarden on siis jo tuttu, hyppää ensimmäisten askeleiden yli, jossa käyn läpi perusteet. Lopuksi palaan näihin eri käyttömahdollisuuksiin.

Erityisen mukava piirre AnswerGardenissa on se, ettei se vaadi tilin luomista opettajalta eikä oppilailta, vaan opettaja saa ylläpitäjän oikeudet luomalla salasanan luomaansa sanapilvipohjaan. Tähän omaan sanapilveen on mahdollista päästä myös aina suoraan sähköpostiin tulleen linkin kautta, siitä tarkempi ohje alempana.


Käyttöönotto


Sivusto näyttää tältä:




Uuden sanapilven tekemiseksi valitaan ympyröity Create AnswerGarden. Saat tämän näkymän:




Topic-otsikon alle kirjoita aihealue, jota käsittelette. Se voi olla myös suora kysymys, johon haluat vastaukset oppilailta. Esim. sanakoetta edeltävällä tunnilla harjoitutan usein tällä sanastoa, ja laitan silloin otsikoksi Sanakoe 14.9. tms. (muistuttaa myös mukavasti oppilaita tulevasta sanakokeesta, tässä kohtaa joku sanoo aina "Ai onks se jo ens tunnilla" 😁). 

More options -otsikon alla on jo mielestäni hyvät valmiit valinnat. Classroom-laatikko on sopiva valinta oppitunnille - tarkoittaa sitä, että kukin oppilas saa lähettää monta vastausta, mutta ei koskaan samaa vastausta useammin kuin kerran. 

Sivua alaspäin skrollatessa vastaan tulee lisää vaihtoehtoja:




Answer Length on minusta sopiva jo valmiiksi. 20 symbolia varmistaa, etteivät vastaukset ole liian pitkiä. Koko juttu toimii minusta parhaiten, kun vastaukset pidetään lyhyinä ja ytimekkäinä.

Admin Password kannattaa huomioida ja täyttää. Jos luot tähän ylläpitäjän salasanan, saat ylläpitäjän oikeudet. Voit mm. poistaa ei-haluttuja vastauksia, mikä on varsin tärkeä ominaisuus oppilaiden kanssa myöhemmin. Alle voit kirjoittaa halutessasi sähköpostiosoitteen, jonne ohjelma lähettää suoran linkin tekemääsi pohjaan (sähköpostissa pääset pohjaan painamalla invite people -linkkiä). Jos menet sanapilvipohjaan sähköpostin kautta, ohjelma tunnistaa sinut automaattisesti ylläpitäjäksi. Oppilaat eivät pääse poistamaan sanoja, koska heillä ei ole ylläpitäjän oikeuksia.

Lopuksi kysytään vielä näitä asioita:




Nämä valinnat annan olla niin  kuin AnswerGarden itse ehdottaa. Esim. Case-kohdan valinta lower case (= pienet kirjaimet) on näppärä, sillä kaikki vastaukset näkyvät pienellä kirjoitettuna. Silloin esim. "A dog" ja "a dog" ovat sama vastaus, ja näytetään siis pienellä molemmat. Oppilaiden ei tarvitse silloin välittää, kirjoittavatko isolla vai pienellä (moni puhelin aloittaa kirjoittamisen suoraan isolla, ja on ikävä vaihtaa joka kerta pieneksi erikseen).

Lopuksi paina alakulman Create. Alusta on nyt valmis ja näyttää minulla tältä:




Oppilaiden kutsuminen 

Tämän voit tehdä muutamalla eri tavalla, itse käytän kahta seuraavaa. Joko tekemällä osoitteesta QR-koodin painamalla valmiin pohjan alalaidassa olevaa QR-painiketta. Tämä luo valmiin QR-koodin, jonka lukemalla oppilas pääsee sivulle suoraan.




Toinen tapa on napata osoiterivin perässä oleva numerosarja (ympyröity punaisella kuvassa ylälaidassa). Tämä on se koodi, jolla oppilas pääsee vastaamaan juuri tähän sanapilveen.




Silloin pyydä seuraavaksi oppilasta menemään puhelimella osoitteeseen answergarden.ch ja painamaan avautuvasta näkymästä suurennuslasia oikeasta yläkulmasta. 




Täällä voi etsiä ja selata luotuja sanapilviä. Ja tänne oppilas kirjoittaa luomasi sanapilven koodin (osoitteen perässä), jolla pääsee juuri tekemääsi sanapilveen (Access an AnswerGarden).




Oppilas kirjoittaa vastauksensa esitettyyn kysymykseen avautuvassa näkymässä, ja aina, kun ope päivittää sivun, näkyy siellä kaikki annetut vastaukset siihen mennessä. Jos oppilas laittaa ei-halutun vastauksen, on se helppo poistaa napauttamalla sanaa ja sitten ilmestyvää rastia.


Mihin AnswerGardenia voi käyttää?


Answergarden toimii parhaiten tietokoneella, mutta onnistuu myös puhelimen tai tabletin kautta. Itse käytän AnswerGardenia sanakoetreeneihin ja uuden aihealueen herättelyyn. Sanakoetreenin teetän edellisellä tunnilla ennen sanakoetta tunnin lopuksi. Kirjoitan taululle suomeksi sanan, esim. neljätoista, ja pyydän oppilaita kirjoittamaan vastauksen AnswerGardeniin kirjaimilla kirjoittaen. Yleensä oikeita vastauksia tulee useampi, jolloin oikea vastaus (tässä esimerkissä "fjorton") näkyy sanapilvessä isoimpana. Mutta erityisen näppärää tässä on se, että ope ja oppilaat näkevät myös, miten sana menee helposti väärin väärien vastausten perusteella. Vastaukset ovat myös anonyymejä, joten ketään ei pääse pilkkaamaan. Tässä esimerkki siitä, miten käy, kun ope pyytää vastauksia ja päivittää hetken kuluttua sivuston:




"Fjorton" oli siis eniten vastattu sana ja on isoimpana, mutta ympärillä näkee vääriä vastauksia. Tämä on hyvä muistutus oppilaalle siitä, miten sana voi mennä helposti pieleen ja mikä se oikeasti olikaan. Ja opelle usein silmiä avaava kokemus - mitä vastauksia odottaa sanakokeessa, ja mihin kiinnittää huomiota sanoja opiskellessa. Ja jos tässä vaiheessa näet ei-haluttuja, sopimattomia vastauksia, voit ylläpitäjänä painaa sanasta, jonka haluat poistaa. Sanan viereen ilmestyy punaisella pohjalla rasti. Paina rastia, ja sana häviää.

Käytän sovellusta myös uuden aihepiirin virittelyyn. Silloin laitan otsikoksi esim. USA ja pyydän oppilaita kirjoittamaan kaikkea, mitä USA tuo mieleen. Sivun päivittämisen jälkeen voidaan katsoa yhdessä videotykiltä, mitä oppilailla on mielessä ennen asian käsittelyä, ja onko ehkä jotain ajatuksia, joita pitäisi heti lähteä oikaisemaan ennen aihepiiriin siirtymistä. 

Muita mahdollisuuksia voisi olla palautteen kerääminen tai toiveet opelle jne.

Tällä lähden taas liikkeelle tulevina viikkoina monen ryhmän kanssa, hyviä hetkiä sivuston parissa myös muille!