QR-koodirata ruotsin perusteiden kertaamiseen



Huom! Rataan on tullut joitakin päivityksiä 3.4.2019 (uudet kuvat ja interaktiiviset ThingLink-kollaasit rasteille 8 ja 9). Jos olet jo radan ylläpitäjä, voit helposti kopioida radan uudestaan niin kuin ensimmäisellä kerralla.

Tässä joitakin vuosia sitten tekemäni QR-koodirata ruotsin 1. vuoden opintojen kertaamiseen. Rata toimii Peda.netissä, joten tarvitset oman toimivan tunnuksen Peda.nettiin. Voit kopioida koko radan omalle Peda.net-sivullesi halutessasi, tällöin ota yhteyttä minuun, jotta voin lisätä sinut radan ylläpitäjäksi. Jos käytät tämän postauksen linkkiä suoraan, oppilaiden vastaukset tulevat minulle ja muille ylläpitäjille luettavaksi.

Jos oppilailla on tunnukset Peda.nettiin, voivat he kirjautua sisään ja tallentaa tehtävät helposti oman tunnuksensa alla. Jos taas haluat, että kuka tahansa voi palauttaa tehtävät, kannattaa tehtäväsivun alkuun pyytää oppilaan nimeä ja asetukset säätää niin, että kuka tahansa saa palauttaa lomakkeet. Huom! Jos oppilaasi palauttavat tehtävän ilman kirjautumista, he eivät näe pisteitään tai oikeita vastauksia. 

Voit tehdä joka sivulle oman QR-koodin klikkaamalla Jaa-symbolia (otsikon oikealla puolella pienen tähden vieressä). Näin voit tulostaa koodit ja tehdä liikunnallisen QR-koodiradan esim. koulun ympäristöön. Voit myös lähettää oppilaille suoran linkin rataa varten esim. Peda.netin viestitoiminnolla.

Pyydä siis minua lisäämään sinut ylläpitäjäksi, jolloin voit kopioida koko radan helposti omaan Peda.nettiisi. Anna oppilaille sitten linkki omaan rataasi. Alla näet, miten kopiointi tapahtuu. Klikkaa otsikon alla olevaa Kopioi-painiketta.




Valitse, minne haluat kopioida radan. Jos haluat radan esim. koulusi sivuille oman oppiaineesi alle, valitse Muu kohde ja liitä alla olevaan laatikkoon sen sivun osoite, jonne haluat radan siirtää. Rataa voit siirtää vielä myöhemminkin, jos haluatkin sen eri paikkaan. Tämä onistuu kopiointipainikkeen vieressä sijaitsevasta Siirrä-painikkeesta.




Huom! Jos haluat olla varma, että oppilaat eivät pääse heti kaikkiin rasteihin käsiksi (jos teet radan esim. koulun alueelle, jolla oppilaan pitää liikkua tunnin aikana), kannattaa jokaiselle rastille asettaa salasana, joka paljastuu vasta paikan päällä. Näin oppilaiden on pakko skannata koodi paikan päällä. Jos salasanoja ei ole luotu, pääsevät oppilaat heti käsiksi kaikkiin rasteihin navigoimalla QR-koodiradan sivuilla. Salasana asetetaan Julkisuus-asetuksista.




Julkisuusasetuksista löydät painikkeen, jossa lukee Aseta lukijan salasana. Klikkaa sitä ja aseta salasana rastille. Saman salasanan voit laittaa sitten QR-koodin yhteyteen.




Jos et halua käyttää Peda.nettiä tehtävää varten, voit silti kopioida rastien tekstit ja siirtää ne monisteelle tai vaikkapa Google Forms -lomakkeelle. Teksti on kokonaan omaa tuotantoani ja valokuvat joko omasta kamerasta (kansikuva) tai Unsplash-sivustolta, joten saat käyttää tehtäviä vapaasti opetuksessa (ei-kaupallinen käyttö).