PlayPosit - upota videoihin kysymyksiä



PlayPosit on sovellus, jonka avulla voit otsikon mukaisesti upottaa videoihin kysymyksiä. Toisin sanoen, kun oppilas katsoo PlayPositilla muokattua videota, pysähtyy video välillä kysymään oppilaalta kysymyksen ennen kuin antaa oppilaan taas jatkaa eteenpäin.

PlayPosit-video on ikään kuin minioppitunti, jossa kaikki pääsevät vastaamaan opettajan kysymiin kysymyksiin uudesta - tai kerrattavasta - aiheesta. Tätä ajattelin jatkossa käyttää myös niin, että oppilaat voivat itsenäisesti kotona kerrata koetta varten PlayPositin avulla. Oppilaan ei tarvitse luoda tunnuksia sovellukseen ja kirjautua, vaan riittää, että opettaja lähettää oppilaalle linkin. Muitakin vastaavia sovelluksia on, mutta olen pitänyt PlayPositista sen helppokäyttöisyyden sekä raikkaan ja selkeän ulkoasun vuoksi.

Käytän tässä esimerkkinä tekemääni videota ruotsin imperfektistä, jolloin näet hieman konkreettisemmin, mistä on kyse. 

Opettajana luot PlayPositiin ensin ilmaisen tunnuksen yläpalkin Join-painikkeen kautta.




Aluksi profiilisi näyttää suurinpiirtein tältä:




Valitse vasemmasta yläkulmasta NEW-painike, ja sieltä Bulb. Tällä nimellä kutsutaan videoita, joihin on lisätty kysymyksiä.




Videon saat lisättyä kopioimalla sen osoitteen seuraavassa ponnahdusikkunassa. Muistathan käyttää videoita, joita sinulla on lupa muokata! Itse käytän tekemääni opetusvideota, jonka olen ladannut aiemmin Youtubeen.




Seuraavaksi lisätään kysymykset. Lähde katsomaan videota Play-nappia painamalla, ja pysäytä se, kun löydät hyvän paikan kysymykselle. Kysymyksen voit lisätä oranssilla pohjalla olevasta "vohvelista".




Kysymystyyppejä on monenlaisia. Itse käytän lähinnä monivalintaa, vapaata vastausta, taukoa ja aukkotehtäviä. Tauko toimii parhaiten oppitunnilla niin, että se käytetään esim. jonkin liikkeen suorittamiseen tai keskusteluun parin kanssa. Varmasti muutkin kysymystyypit kävisivät kielten opiskeluun, eli kannattaa vapaasti tutustua niihin muihinkin.




Tässä esimerkki monivalinnasta, jonka lisäsin heti videon alkuun. Olin tässä kohtaa maininnut juuri, että ruotsissa on neljä eri verbiryhmää. Pian tämän jälkeen lisäsin seuraavanlaisen kysymyksen:




Kysymyksiä voi lisätä haluamansa määrän. Esim. kerrottuani 1. verbiryhmän taivutuksesta lisäsin tämän aukkotehtävän:




Kun olet lisännyt kysymykset, mene asetuksiin oikean yläkulman kolmen pisteen kautta.





Asetuksissa annan videolle jonkin järkevän nimen, esim. Imperfektin kertaus, ja Bulb Settings -kohdassa valitsen kaikki kohdat. Tämä mahdollistaa oppilaalle videon kelaamisen eteen- ja taaksepäin, kysymysten yli hyppäämisen ja videon katsomisen uudestaan ensimmäisen kerran jälkeen. Mielestäni nämä kaikki kohdat helpottavat videon katselua oppilaalle, mutta kukin opettaja valitsee tietysti omien mieltymystensä mukaan. Asetuksista voit poistua oikean alakulman CLOSE-painikkeesta, ja valitsemasi asetukset jäävät voimaan. 




Kun olet valmis, voit tallentaa videosi ja lopettaa sen muokkaamisen Save and Finish -painikkeesta.




Nyt näkymä näyttää tältä profiilissasi, eli näet juuri tekemäsi "Bulbin" listalla. Valitse täältä jakamisasetukset ensin kolmea pistettä ja sitten Share-painiketta painamalla.






Itse valitsen asetuksista aina alla näkyvät vihreät kohdat. Toisin sanoen, en vaadi oppilailta tunnistautumista (Do Not Require Learners To Authenticate) enkä pyydä oppilasta liittymään luomalleni kurssille (Do Not Prompt Viewers To Join Course), sillä ideana on minulla helppokäyttöisyys oppilasta ajatellen. Samalla päästään eroon henkilötietojen luovuttamisesta, sillä oppilaan ei tarvitse antaa PlayPositille omia tietojaan. Jätän kuitenkin viimeisen kohdan (Do Not Prompt Viewers To Input Name) klikkaamatta, sillä haluan, että oppilaalta kysytään etu- ja sukunimeä. Näihin kohtiin oppilaani eivät vaan sitten laita oikeaa nimeään, vaan numeron, jonka ovat saanet nettisovelluksia varten jo lukuvuoden alussa. Kukin opettaja hoitaa tällaiset asiat tavallaan, mutta pidän ajatuksesta sen takia, ettei tarvitse miettiä henkilötietoasioita sen enempää. Itse tiedän, mikä numero kullakin oppilaalla on, ja oppilaiden on helppo tarkistaa se vihkosta, jos unohtavat. 

Huom! Kopioi nettiosoite jakamista varten vasta sen jälkeen, kun olet tehnyt haluamasi valinnat, sillä eri valinnat tekevät osoitteesta hieman erinäköisen. Kun olet klikannut haluamasi asetukset, kopioi linkki videoon ja poistu taas CLOSE-painikkeesta.




Nyt sinulla on valmis video, jonka osoitteen olet kopioinut. Lähetä se oppilaille haluamallasi tavalla puhelimeen tai tietokoneelle (WhatsApp-ryhmässä, Peda.netissä, sähköpostina tms.), ja oppilas voi käydä töihin. Kun oppilas siirtyy osoitteeseen, kysytään häneltä valitsemillani asetuksilla ensimmäisenä etunimi ja sukunimi, niin kuin aiemmin mainitsin. Sitten video lähtee pyörimään, ja pysähtyy aina opettajan valitsemissa kohdissa kysymään kysymyksen.




Kun oppilas on valmis, näet hänen vastauksena omassa PlayPosit-profiilissasi kohdassa Classes. Itselläni oppilaat menevät Unregistered Students -kansioon, sillä en pyydä heitä kirjautumaan sovellukseen ennen vastaamista. Sieltä näet kuitenkin heidän antamansa etunimen ja sukunimen - tai omalla kohdallani numeron.




Valikkoja PlayPositissa on mielestäni hieman turhan monta, mutta kun ensimmäiset pari videota on saanut tehtyä, sujuu työ jo varsin nopeasti!