docAppender - arviointityökalu Google Formsiin



Tämän vinkin löysin englanninkielisenä alkujaan täältä. Jos ohjeistus tuolla näyttää selkeältä, kannattaa hyödyntää, mutta tässä sama vielä suomeksi ja kohta kohdalta neuvoen.

Kyseessä on valmiiden arviointilauseiden luominen, jotka pystyt helposti klikkaamalla lisäämään kunkin oppilaan kohdalle valmiiksi tekstiksi. Varoitus: tämä vaatii työtä aluksi, mutta säästää tunteja lukuvuoden aikana heti siitä lähtien!

En yleensä käytä oppilaiden koko nimiä Googlen tuotteissa, koska käytän niissä paljon lisäosia. Tiedostot eivät toki lähtökohtaisesti ole pilvessä kaikkien luettavissa, mutta vahinkoja voi silti sattua. Annan joka oppilaalle luokittain lukuvuoden aluksi numeron (1-25), mikä helpottaa ja nopeuttaa kirjaamista muutenkin lukuvuoden aikana.

Jos haluat nähdä ensin, miltä lopputulos näyttää, selaa postauksen loppuun aluksi ja katso, olisiko sinulla mahdollisesti tälle käyttöä. Jos Forms on sinulle jo tuttu, voit hypätä suoraan postauksen loppuosaan, jossa uuden lisäosan käyttö käydään läpi.


Google Forms


Kyseessä on siis lisäosa Google Formsiin, joten jos Forms on jo tuttu, on tämä vähän helpompi. Tarvitset joka tapauksessa Googlen tilin. Gmailista pääset helposti Google Driveen - josta koko urakka alkaa - "vohvelin" kautta.




Nyt kun Drive on auki, sinne tehdään uusi kansio. Tänne kansioon teet tiedostot jokaiselle luokalle, jota opetat (olen tehnyt myös selkeyden vuoksi jokaiselle luokkatasolle oman kansion, mutta se on lähinnä makukysymys), ja joita haluat arvioida. Paina siis hiiren oikealla näppäimellä Folders-kohdasta, ja valitse New Folder. Klikkaa kuva suuremmaksi, jos haluat tarkan näkymän. Vinkki! Pidä Google Drive auki yhdessä välilehdessä, niin voit palata sinne nopeasti tarvittaessa. Tästä on hyötyä myöhemmin.




Seuraavaksi kansio pitää nimetä. Tätä postausta varten tein kuvitteellisen työkansion, "Reetan luokat". Tuplaklikkaa kansio auki, kun se on nimetty. Saat auki tyhjän näkymän, ja tänne ruvetaan tekemään seuraavaksi sivuja arviointia varten.

Klikkaa nyt taas hiiren oikeaa painiketta, ja tällä kertaa ei tehdä uutta kansiota valitse Google Docs ja Blank document.




Tässä vaiheessa riittää, että annat dokumentille nimeksi jonkin opetettavan luokan. Selvyyden vuoksi laitan aina myös itselleni luokan perään opetettavan aineen. Paina siis vasemmasta yläkulmasta Untitled document -kohtaa ja anna luokan nimi. 





Sitten voit sulkea Google Docs -välilehden ja palata takaisin kansioon, jonne se luotiin. Muista, että Drive tallentaa kaiken aina automaattisesti, joten tallennuksesta ei tarvitse huolehtia. Jos sinulla on saman luokkatason luokkia useampia, tee jokaiselle samalla tavalla oma Google Docs -dokumentti. Itse tein tätä postausta varten muutaman kuvitteellisen kutosluokan, ja kansioni näyttää nyt tältä (joskus voi joutua hetken odottamaan, että kansio päivittyy ja dokumentit tulevat näkyviin eli kärsivällisyyttä 👍):




Seuraavaksi lähdetään tekemään varsinaista arviointilomaketta Formsilla. Klikkaa taas kansiossa ollessa oikeaa painiketta hiirellä. Tällä kertaa tehdään uusi Forms-lomake.



Sen nimesin vasemmasta yläkulmasta 6. lk ruotsi. Nimellä ei ole sinällään väliä, kunhan lomake on helposti löydettävissä. Lomakkeen otsikoksi voit laittaa halutessasi saman nimen, sillä ei ole väliä arvioinnin toimimiselle. 

Nyt seuraa tarkkaan seuraavia kohtia,  sillä näiden täytyy lisäosan toimivuuden kannalta olla juuri näin.

Ensimmäiseksi kysymykseksi laita Luokka.
Vastausvaihtoehdoiksi laita luokkien nimet niin kuin nimesit Google Docs -dokumentit kansioon aiemmin. Minä laitoin tähän kohtaan vaihtoehdoiksi siis 6D ruotsi, 6E ruotsi ja 6F ruotsi. Jos et muista, miten nimesit dokumentit, palaa välilehteen, jossa Google Drive on auki, sieltä näet dokumenttien nimet.

Lisää uusi kysymys +-merkistä. Laita nyt kysymyksen nimeksi Oppilaan nimi. Forms ehdottaa yleensä tässä vaiheessa lyhyttä vastausviivaa, joka käy tähän juuri hyvin.

Lisää uusi kysymys, ja anna sille nimeksi esim. Arviointi. Tähän tarvitaan vaihtoehdoiksi valintaruutuja, jotka löytyvät kysymyksen oikealta puolelta Checkboxes-nimellä. Lomake näyttää minulla tässä vaiheessa tältä:




Vastausvaihtoehdoiksi liitin suoraan seutukunnallisesta opsista tavoitetasoja alla olevan kuvan mukaisesti (klikkaa suuremmaksi).




docAppender


Seuraavaksi lisätään lisäosa, jolla saadaan nyt luotu lomake ja aiemmin luodut dokumentit tekemään yhteistyötä niin, että sinun tarvitsee vain klikkailla arviointitekstit paikoilleen kullekin oppilaalle yhteen siistiin dokumenttiin. Lisäosan saat etsittyä painamalla kolmea pistettä lomakkeen oikeassa yläkulmassa.




Etsimämme lisäosan nimi on docAppender. Kun löydät lisäosan, lisää se Google Formsiin painamalla sinistä + FREE -näppäintä (kyseessä on siis ilmainen lisäosa). Valitse oma Google-tilisi listasta, ja anna lisäosalle sen pyytämät oikeudet. Odota hetki, ja lisäosan pitäisi olla asennettuna Formsiin. Paina sitten palapelin palaa oikeassa yläkulmassa, ja valitse docAppender.




Nyt näkyviin tulevasta valikosta valitse Open sidebar. Tällä saat näkyviin varsinaisen lisäosan oikeaan alakulmaan. Ensin lisäosa pyytää sinua valitsemaan kansion, jossa se tekee työnsä. Valitse Pick from Drive, sillä kansion olemme jo tehneet sinne valmiiksi. Itse valitsin tässä kohtaa Reetan luokat -kansion, jonne haluan arvioinnit tehdä.




Paina Next-painiketta lisäosan ikkunassa oikeassa alakulmassa. Valitse nyt select question → -Luokka ja paina sinistä Save and populate selected question -painiketta.





Paina taas Next-painiketta, ja valitse, mitä tietoja haluat arviointilomakkeeseen. Itse valitsin Luokan, Oppilaan nimen ja Arvioinnin, aikaleimalla en tee itse arvioinnissa mitään, mutta voit toki valita sen itsellesi, jos koet hyödylliseksi. Sitten valitse pudotusvalikosta alhaalta Separate vertical tables ja paina lopuksi Enable-painiketta. 




Nyt pääset vihdoin nauttimaan tehdystä työstä! Mene esikatselutilaan oikeasta yläkulmasta silmä-painikkeesta.




Nyt täytä lomake niin kuin olisit arvioimassa oppilasta. Valitse luokka, kirjoita oppilaan nimi tai tunnus ja klikkaa kaikki laatikot, jotka mielestäsi pätevät oppilaaseen. Vinkki: tein itse nyt vain myönteisiä vaihtoehtoja klikattavaksi, mutta vaihtoehtoja voit käydä lisäämässä niin paljon kuin huvittaa (ainakaan itsellä ei ole vielä Formsin raja tullut vastaan 😁). Paina lopuksi SUBMIT-painiketta ja valmista tuli. Nyt ihailemaan työn tulosta takaisin Google Drive -välilehden kautta. Palaa takaisin kansioon, jonne teit eri luokkien omat dokumentit ja klikkaa nyt sitä luokkaa, jonka oppilaan juuri arvioit. Arvioin itse 6D-luokan Olli Oppilaan, ja näkymä on tällainen:


Työkalu tekee jostain syystä hölmösti pilkut joka lauseen väliin. Jos haluat niistä eroon, paina Ctrl + F tai Macilla command + F, paina hakulaatikon kolmea pistettä ja pyydä muuttamaan kaikki pilkut tyhjiksi kuvan mukaisesti.




Jos haluat tehdä arvioinnin toisesta oppilaasta, palaa takaisin tekemääsi kyselylomakkeeseen, mene esikatseluun ja täytä lomake taas. 

Valmista arviointia voit halutessasi muokata Google Docsissa aina tarpeen mukaan, jos keksit jotakin erityisesti yhteen oppilaaseen sopivaa arviointilausetta, mitä et ole laittanut kyselylomakkeen vaihtoehdoksi. 

Itse ajattelin käyttää tätä lähinnä väliarvioinnissa, kun haluan oppilaille kotiin tietoa oppiaineen sujumisesta jo hyvissä ajoin, itselleni muistiin tulevia arviointeja varten tms. Ja voihan tätä käyttää moneen muuhunkin arviointiin (itsearviointi, vertaisarviointi jne.). Tarkoitus on lähteä laajentamaan tämän käyttöä enemmänkin ensi vuonna, niin näppärästi klikkailemalla saa lauseet paikoilleen!