Painotetun keskiarvon laskeminen



Tapoja laskea keskiarvoja on monia, mutta tässä yksi vinkki, jolla painotettu keskiarvo onnistuu nopeasti Googlen (Sheets) tai Microsoftin (Excel) tuotteilla. Olen yleensä käyttänyt Wilman omaa painotettua arvosanalaskuria, mutta tänä syksynä mukaan tuli pieniä kertaukseen liittyviä läksynkuulusteluja, jotka eivät näkyneet Wilmassa kokeina. Samoin, jos haluat jostain syystä ottaa esim. keväällä mukaan syksyn lukujärjestyksessä näkyiä arvosanoja, tämä ei aina Wilmalla onnistu koulun Wilma-asetuksista riippuen.

Olen usein kuullut, että jokaisen opettajan pitäisi osata Excelin perustoiminnot, esim. painotetun keskiarvon lasku. Aikamoinen työ on mielestäni kuitenkin siinä, että kahlaat ohjeet netistä läpi omalla ajalla, etenkin jos englannin kieli on esteenä. Saat tästä postauksesta kopioitua itsellesi pohjan, mutta käyn myös läpi ohjeet, joilla vastaavanlaisen pohjan teko onnistuu itse. Ohjeet ovat hyvin maanläheiset ja kuvat kertovat myös paljon, jos teksti ei avaa asiaa.

Käyttämäni Google Sheets -pohjan voit kopioida itsellesi täältä. Käyttämäni termit ovat englanniksi mutta suluista löydät aina suomenkielisen termin.

Ensimmäiselle riville kirjoitin aluksi alla olevan kuvan mukaisesti Testit ja seuraaviin sarakkeisiin samalle riville eri testien nimet.




Seuraavalle riville kirjoitin ensimmäiseen sarakkeeseen Arvosanat ja syötin kunkin arvosanan yhdeltä arvioitavalta oppilaalta kunkin testin alle. Huom! Arvosanoja syöttäessä Google Sheetsin puolella käytä pisteitä, älä pilkkuja numeroissa, jos sinulla on Google käytössä englanniksi. Sama Excelin kanssa.




Kolmannen rivin ensimmäiseen sarakkeeseen kirjoitin Painotus ja laitoin kunkin testin alle sen testin painotuksen. Laitan aina suoraan testin maksimipistemäärän painotukseksi, mikä on oppilaillakin tiedossa. Oma ohjeeni oppilaille menee siis niin, että mitä enemmän pisteitä kokeessa, sitä enemmän se vaikuttaa arvosanaan. Toki arvosanaan vaikuttavat sitten myös työskentely ja muut kurssin alussa esitellyt asiat.




Seuraavaksi aloin laskea varsinaista painotettua arvosanaa. Kirjoitin uudelle riville  hieman alemmas otsikon Painotettu arvosana. Tähän tein seuraavaksi laskukaavan, jolla Sheets (tai Excel) laskee valmiin painotetun arvosanan.




Kukin arvosana ja sen painotus kerrotaan tässä keskenään ja lasketaan tulojen summat yhteen. Tulos jaetaan painotusten summalla. Käytännössä tämä tapahtuu askel askeleelta alla olevien kuvien mukaisesti. Ensin kirjoitin Painotetun arvosanan vierelle =SUMPRODUCT  (TULOJEN.SUMMA).




Ilmestyvän sulun perään pitäisi seuraavaksi ilmoittaa mitä arvoja haluamme ottaa mukaan. Maalasin kaikki arvosanat mukaan tähän kohtaan alla olevan kuvan mukaisesti. Sulkuihin ilmestyi siis (B2 : G2.




Lisäsin tähän kohtaan pilkun ja maalasin sen perään kaikki painotusarvot alla olevan kuvan mukaisesti. Nyt laatikossa luki =SUMPRODUCT(B2 : G2,B3 : G3.




Lopuksi tämä piti jakaa painotusten summalla. Tätä varten maalasin uudestaan painotusrivin, kirjoitin ilmestyneen B3 : G3 -tekstin eteen kauttaviivan jakamisen merkiksi ja kauttaviivan jälkeen vielä lyhenteen SUM (SUMMA). Laatikossa pitäisi nyt lukea =SUMPRODUCT(B2 : G2,B3 : G3/SUM(B3 : G3.




Lisäsin perään vielä kahdet sulut, että kaava tulisi valmiiksi. Ohjelma osaa kyllä lisätä sulut itsekin. Nyt kaavan tilalle pitäisi tulla painotettu arvosana ensimmäisten arvosanojen perusteella. Voit vaihtaa seuraavaa oppilasta varten arvosanat, ja painotettu arvosana tulee taas automaattisesti näkyviin, kun klikkaat sitä.




Jos haluat olla varma, menikö oma kaava oikein, voit kokeilla syöttää omaan taulukkoon ne Wilman koearvosanat, joihin olet lisännyt Wilmassa samat painotukset, ja katsoa saatko saman tuloksen kuin mitä Wilma antaa. Arviointi aiheuttaa usein sen verran harmaita hiuksia, että kaikki tällaiset työkalut ovat varsin tervetulleita, kunhan varmistaa, että laskut menevät oikein.