Nearpodilla luot oppitunteja oppilaan näyttöä ohjaten

Nearpod on ollut listallani jo kauan, ja pääsin vihdoin tutustumaan siihen tällä viikolla. Ensivaikutelma sovelluksesta on varsin myönteinen, vaikka jälleen kerran kyseessä on sovellus, josta saisi paljon enemmän irti maksullisen version kautta. Ilmaisversiossakin on kuitenkin jo sen verran hyvää, että tulee varmasti käyttöön. 

Käytännössä Nearpodilla voit luoda oppitunnin, johon voit ladata diaesityksiä, erityyppisiä tehtäviä, Padletin tyyppisiä seinätauluja ja paljon muuta. Mikä sovelluksesta tekee erityisen on sen tapa osallistaa oppilaat. Oppilaat saavat oppitunnin aluksi koodin, jonka syöttävät osoitteessa nearpod.com/student, minkä jälkeen opettaja määrää tahdin. Jos opettaja vaihtaa sivua, muuttuu sivu myös oppilaslaitteessa. Näin oppitunnissa edetään opettajan johdolla, mutta oppilas saa työskennellä kunkin sivun parissa itse eikä jää siis passiiviseksi. Interaktiivisuus tapahtuu monivalintoihin vastaamalla, tekemällä yhteistyötä muiden samalla oppitunnilla olevien oppilaiden kanssa, pelaamalla muistipeliä, täydentämällä aukkotehtävää yms. Opettaja voi myös hyväksyä seinätaululle tulevat viestit. 

Lisäksi, opettaja voi jakaa toiselle opettajalle tekemänsä oppitunnin helposti sähköpostin kautta. Ilmaisversiossa on omat rajoituksensa, ja nämä esittelen alempana. Kaiken kaikkiaan kyseessä on ainakin itselleni varsin mieluisa tuttavuus.


Oppitunnin luominen


Opettajan osuus lähtee liikkeelle uuden oppitunnin luomisesta. Tämä tapahtuu oman kirjaston kautta (yläpalkin My Library ja + Create your own lesson).




+ Add Slide -painikkeesta voi lisätä sisältöä oppitunnille. Tässä näet yhden valmiin oppitunnin sisällön, ja laatikoiden otsikoista näet jo hyvin, millaisia sisältöjä oppitunnille voit luoda. Save & Exit oikeassa alakulmassa vie sinut takaisin kirjastoon, josta voit aloittaa oppitunnin.




Käyn vielä läpi eri osaset, jotka voit oppitunnille ladata. Kun luot oman tilisi, saat kuukaudeksi kokeiluun Gold-tason. Silloin pääset käsiksi hyvinkin monenlaisiin eri materiaali- ja tehtävätyyppeihin. + Add content antaa sinun lisätä lähdemateriaalia oppilaita varten. Voit mm. tuoda Sway-esityksen Nearpodiin suoraan, lisätä videota ja audiota tai luoda diaesityksen kuvatiedostoista.




Add activity antaa sinun luoda tehtäviä oppilaille tehtäväksi oppitunnin aikana. Kultatasolla vaihtoehtoja on jälleen paljon enemmän, mutta ilmaisversiossakin jo mukavasti, mm. Quizz ja Collaborate!.




Oppitunnin kulku


Kun oppitunti on valmis, mene kirjastoon ja valitse haluamastasi oppitunnista Live Lesson. Saat koodin, jolla oppilaat voivat liittyä oppitunnille.




Oppilaat menevät osoitteeseen nearpod.com/student, jolloin he saavat koodipyynnön.


Tämän jälkeen oppitunti käynnistuu ensimmäisestä diasta, ja kulkee opettajan määräämää tahtia eteenpäin. Opettaja näkee ruudultaan mm. kuinka moni on vastannut tietovisaan ja mitä yhteiselle seinätaululle on lähetetty. Alla näet esimerkin tietovisasta oppilaan ruudulla.




Seinätaulu toimii kuten Padlet, ja alla esimerkkinä tehtävänanto omaa oppituntiani varten.




Seinätauluruudun tullessa opettajan näytölle sovellus kysyy ensimmäisenä, haluaako opettaja hyväksyä kaikki taululle lähetetyt tekstit (Pending Posts).




Kun olet valmis lopettamaan oppitunnin, klikkaa Nearpodin logoa yläpalkista ja valitse End session




Tämän jälkeen voit valita yläpalkista Reports, jolloin saat näkyviin tarkemmin, miten oppitunti meni yleisesti ottaen tai kunkin oppilaan kohdalla. 




Jos haluat jakaa tekemäsi oppitunnin toiselle opettajalle, mene kirjastoon ja valitse haluamasi oppitunnin oikeasta yläkulmasta kolmen pisteen takaa Share. Toinen vaihtoehto on avata oppitunti muokattavaksi, silloin alapalkista valitaan sama Share.




Sitten voitkin lähettää oppitunnin kopioitavaksi toiselle Nearpodin käyttäjälle sähköpostitse.




Itse tein niin, että avasin oppitunnin ensin pöytäkoneella, ja liityin oppilaana mukaan läppärilläni. Tämä antoi varmuuden sovelluksen käyttöön, ja kaikki valikot ja painikkeet tulivat äkkiä tutuiksi. Puhelimella tätä ei kannata oppilaiden kanssa tehdä, vaan vähintään tableteilla tai läppäreillä. Puhelimen ruutu käy jo liian pieneksi monen tehtävätyypin tekoon.

Täältä näet ilmaisversion ja kultatason erot. Kultatason saat itsellesi ilmaiseksi aina puoleksi vuodeksi kerrallaan, jos saat viisi opettajaa luomaan tilin Nearpodiin. Ihan mahdoton ajatus sekään ei siis ole, mutta ilmaisversiollakin saat jo paljon aikaiseksi.