Memrise - lue, kuuntele, kirjoita ja äännä



Memrise on sovellus vieraiden kielten opiskeluun, ja sen vahvuus on ehdottomasti sen monipuolisuudessa. Olen ihastunut sovellukseen uuden vieraan kielen opiskelun myötä, ja jäänyt jopa hieman koukkuun 😄. Monet samaan tarkoitukseen tarkoitetut puhelinsovellukset toimivat samaan tyyliin, mutta harva sovellus harjoituttaa kaikkia neljää kielen osa-aluetta niin, että käyttäjä saa palautetta kaikista osa-alueista - myös ääntämisestä. Tämän lisäksi, kuullunymmärtämisessä Memrise käyttää videokuvaa natiivipuhujista, mikä tuo opiskeluun vielä uuden ulottuvuuden. Memrise on ilmainen, mutta Pro-versio tarjoaa käyttäjälle lisäominaisuuksia.

Päivityksen myötä sovelluksen ulkoasu on muuttunut, mutta sisällöt ja käyttäjäystävällisyys ovat säilyneet. Tärkeimpänä uudistuksena on ollut käyttäjien tekemien kurssien siirtyminen Decks-sovellukseen. Memriseen on näin ollen jäänyt vain sovelluksen tekijöiden virallisia kielikursseja.

Alla olevasta kuvakaappauksesta näet Memrisen tarjoamat kielet. Valikoima on varsin laaja.




Kuten sanottu, Memrisellä voit harjoitella kaikkia kielen osa-alueita. Alla esimerkki kuuntelutehtävästä, jossa käyttäjän pitää löytää what's that? kohdekielellä lausuttuna kolmesta tarjotusta audiovaihtoehdosta. Kun sanan tai fraasin oppiminen vahvistuu, sen oikealla puolella oleva kukka kasvaa. Jos vastaus menee väärin, sovellus kysyy saman kysymyksen useammin eri tavoin oppimisen tueksi. Välillä sovellus palauttaa mieliin myös vanhoja, kerran jo opittuja sanoja ja fraaseja.




Kirjoittamista harjoitellaan ensin valitsemalla oikea käännös annetuista vaihtoehdoista, sitten järjestämällä annetut sanat oikeaan järjestykseen. Lopuksi sanat vaihtuvat yksittäisiin kirjaimiin harjoittelun edetessä.






Sama tehtävien asteittainen vaikeutuminen tapahtuu kuullunymmärtämisen tehtävissä.






Ääntämisessä käyttäjä painaa mikrofonin kuvaa pohjaan ja äänittää oman näytteensä. Mallia voi ottaa painamalla kaiuttimen kuvaa ja saman sanan tai fraasin saa kuunneltua hitaammin kilpikonna-painikkeesta. Omat kokemukseni ääntämisen arvioinnista ovat olleet varsin positiivisia.




Tehtävissä edetään niin, että käyttäjä kulkee polkua ylös tehtävätyyppejä vaihdellen.




Käyttäjä voi myös poiketa polulta ja käydä treenaamassa jotakin tiettyä tehtävätyyppiä halutessaan.




Kieli ei ole välttämättä sopivaa nuoremmille käyttäjille - ainakin ranskan kurssissa on mukana yksittäisiä kirosanoja. Hieman vanhemman oppilaan omaan harjoitteluun suosittelen tätä kuitenkin erittäin lämpimästi!