Minuutti aikaa - vauhtia siirtymiin ja tehtäviin



Opettajana huomaan usein toivovani vauhtia tiettyihin asioihin tunneilla. Tehtävien aloittaminen, kirjojen esiin ottaminen, monisteen palauttaminen yms. ovat joskus yllättävänkin aikaavieviä toimintoja. Joskus oppilaisiin on muuten vain mukava saada hetkeksi liikettä, jos tunnin ilmapiiri tuntuu liian uneliaalta. Kiirettä ei tarvitse toki tunnilla pitää, mutta pieni leikkimielinen herättely saattaa saada tunnin kulumaan nopeammin myös oppilaalle. Ajatus Minuutti aikaa -pelistä lähti siitä, kun olin suunnitellut Google Slides -pohjaisen yhden minuutin ajastimen ja aloin pohtia, mihin kaikkeen sitä voisi käyttää. 

Oma ajatukseni pelistä menee niin, että oppilaille annetaan jokin tehtävä, esim. kirjojen esiin ottaminen, ryhmän muodostaminen, lauseen löytäminen tekstistä, ja opettaja antaa siihen minuutin aikaa. Tämän jälkeen opettaja selittää, että silloin tällöin - vaikkapa kerran viikossa tai kahdessa - opettaja laittaa saman ajastimen päälle ja oppilaiden pitää hoksata silloin tehdä juuri annettu tehtävä minuutissa. Jokaisesta onnistuneesta suorituksesta oppilaat saavat pisteen, ja ennalta sovitusta pistemäärästä jonkin palkinnon. Pisteitä kerätään luokkana, eli kaikkien pitää suoriutua tehtävästä minuutissa, jotta luokka saa pisteen.

Etuna tässä voi olla myös rohkeuden lisääminen. Kun opettajan määräämän parin tai ryhmän löytäminen on tehtävä minuutissa, ei jää aikaa ikävälle kommentoinnille. Mahdollinen ajastimen ilmestyminen taululle sattumanvaraisena aikana saattaa tuoda myös lisäjännitystä tunnille, etenkin pienempien oppilaiden kohdalla.

Minuutti aikaa on omaa tuotantoani, mutta ajatuksena ei varmasti täysin originaali. Samankaltaisiin tehtäviin törmää siellä ja täällä, mm. Beat the clock! -niminen harjoitus tähtää siihen, että jokin tehtävä suoritetaan sovitussa ajassa. Google Slides -teeman olen ladannut molempiin ajastimiin SlidesCarnivalista. Jos haluat kopioida esitykset itsellesi muokattavaksesi, lue vielä ohje esityksen julkaisemisesta nettiin. Näin saat esityksen vaihtamaan diaa automaattisesti sekunnin välein, ja ajastin toimii siis halutulla tavalla. Esityksessä etuna on sen näkyvyys koko luokalle, mutta sen sijaan voi toki käyttää myös tiimalasia.

Ensimmäisen värikkäämmän pohjan voit kopioida itsellesi täältä. Jos haluat käyttää sitä sellaisenaan kopioimatta, klikkaa esitys päälle tästä. Kun laitat esityksen päälle, lähtee ajastin automaattisesti käyntiin.




Luku vaihtuu dian keskellä sekunnin välein pienempään.




Lopuksi ruutuun tulee englanninkielinen ilmoitus ajan loppumisesta.




Toinen ajastin toimii liitutaulupohjalla niin, että sekunnit kulkevat taulun yläreunasta alareunaan ajan vähentyessä. Tämä konkretisoi oppilaalle, missä kohtaa ajastin on menossa. Voit kopioida esityksen muokattavaksesi tästä. Jos haluat katsoa esityksen kopioimatta, klikkaa tästä.




Seuraavassa diassa numero hyppää siis pienen matkan eteenpäin.




Tässäkin diasarjassa viimeinen dia kertoo ajan loppuneen.




Jos haluat kopioida ja muokata esitystä, muista julkaista se lopuksi nettiin. Näin voit asettaa diojen vaihtumisen ajan tarkasti yhdeksi sekunniksi. Klikkaa siis lopuksi File ja Publish to the web... Klikkaa sitten alla olevan kuvan mukaisesti siirtymäajaksi 1 sekunti ja julkaise esitys nettiin.




Lopuksi kopioi nyt ilmestynyt linkki esitykseen ja liitä se uuden ikkunan osoiteriville. Klikkaa päälle esitys, jonka diat vaihtuvat nyt automaattisesti sekunnin välein.




Ajastinta voi käyttää toki muuhunkin (pakohuoneet, vastausaika peleissä jne.), ja ajatuksia Minuutti aikaa -pelistä otan myös mielelläni vastaan!