Testaa taitosi -videot


Oppilaat käyttävät nykyään tunnetusti varsin paljon aikaa YouTubessa. Osalla on jo oma kanavansa, toiset katselevat pääasiassa muiden YouTubeen lataamia videoita. Se, että opettaja ylipäätään avaa YouTuben tunnilla, saa monen päät kääntymään taululle päin. Asialla on puolensa ja puolensa, mutta YouTubella on selkeästi monia hyviä puolia opetusta ajatellen. Tarjontaa on paljon, tunneille saa tätä kautta helposti mukaan autenttista materiaalia, ja oppilaat pystyvät katsomaan samat videot myös omalta puhelimeltaan. 

Jos tekijänoikeudet huolettavat, olen saanut tähän asti aina suhteellisen nopeasti luvan kanavan omistajalta käyttää videoita opetuksessa lyhyen viestin lähettämällä. On vaikea uskoa, että joku videoiden tuottaja ei haluaisi videotaan katsottavan oppitunnilla, sillä onhan se hyvää mainosta ja tuo videolle lisää katsojakertoja. Lupa kannattaa kuitenkin kysyä - tämän olen sanonut myös oppilaille, sillä tekijänoikeudet on tärkeä ottaa puheeksi luonnollisesti myös heidän kanssaan.

Olen käyttänyt YouTubea lähinnä uusien rakenteiden opettamiseen, mutta olen viime aikoina päätynyt usein tilanteeseen, jossa oppilas haluaisi esim. kerrata kokeeseen, mutta monisteiden tekeminen ei tunnu vievän asioita eteenpäin. Etenkin jos oppilas ei ehdi tarkistaa oikeita vastauksia ennen koetta tai opettajan kanssa ei löydy yhteistä aikaa haastavamman tehtävän selittämiseen.

Tästä syystä olen alkanut tehdä videoita, joissa oppilaat pääsevät testaamaan taitojaan. Videolla selitetään asia lyhyesti selkeiden muistiinpanojen avulla ja kysytään muutamia kysymyksiä, joihin oppilas voi miettiä mielessään vastauksen. Tämän jälkeen oppilas voi tarkistaa videolta myös oikean vastauksen. Olen tehnyt tämäntyyppisiä videoita aiemminkin, mutta ne ovat olleet varsin pitkiä kielioppiselostuksineen. Vaikka kokemukset näiden videoiden testiosioista ovat olleet positiivisia, ei suurin osa oppilaista lähde ymmärrettävästi katsomaan yli 10 minuutin pituista videota omalla ajallaan yhden asian kertaamiseksi koetta varten. Nämä aiemmat videot ovat olleet siis soveltuvia uuden asian opettamiseen, eivät niinkään vanhan kertaamiseen. 

Ensimmäinen tekemäni video on varsin lyhyt kokeilu liittyen englannin passiiviin. Voit katsoa videon alta tai tästä linkistä. Taustalla soiva musiikki on YouTuben kirjastosta valittua rauhallista instrumentaalimusiikkia, jotta huomio on helppo pitää itse asiassa. Jos taustamusiikki silti häiritsee, on se helppo laittaa pois päältä.


Videossa kerrataan ensin nopeasti englannin passiivin perusteet. Opetan passiivin näin, sillä koen, että oppilaiden on helpompi miettiä olla-verbin muotoa, kun kaikki muut palaset on ensin asetettu paikoilleen.


Seuraavaksi video siirtyy ensimmäisen suomenkielisen lauseen kohdalle ja kysyy, mikä annetuista vaihtoehdoista on lauseessa tekemisen kohteena.


Oikea vastaus tulee näkyviin hetken kuluttua. Halutessaan oppilas voi pysäyttää videon tässä kohtaa kokonaan, jos oikea vastaus tuntuu ilmestyvän liian nopeasti.


Olla-verbi on passiivin kohdalla usein haastavin osuus, joten sen miettimiseen on annettu videolla hieman enemmän aikaa. Oppilas voi toki keskeyttää videon milloin tahansa, tai siirtyä siinä helposti eteen- tai taaksepäin tarvittaessa.


Lopulta koko passiivimuoto tulee näkyviin hetkeksi ennen seuraavaa kysyttävää lausetta.


Videon hyötypuolia ovat matala kynnys sen katsomiseen YouTuben suuren suosion vuoksi, mahdollisuus kerrata asiaa ilman kuulokkeita, mahdollisuus pysäyttää video tarvittaessa tai siirtyä siinä eteen- ja taaksepäin sekä lopuksi annetut oikeat vastaukset. Kaikki tämä tekee videoista interaktiivisempia kuin pelkän kielioppisääntöjen katseleminen.

Video on myös helppo katsoa useamman kerran ennen koetta. Toiveena on, että nekin oppilaat, jotka eivät helposti lähde tekemään lisämonisteita, kävisivät kokeilemassa videokertausta ainakin sen yhden kerran. Videota voidaan käyttää myös oppitunneilla opetustilanteessa, jolloin opettaja voi pysäyttää videon ja pyytää oppilailta vastauksia. Video houkuttelee katsomaan taululle usein enemmän kuin tehtäväsivu, joten toivottavasti useampi oppilas tietää, missä ollaan oppitunnilla menossa. Video on myös helppo jakaa oppilaille. 

Mukava puoli näissä videoissa on myös se, että niiden teko vie opettajalta varsin vähän aikaa verrattuna selostettuihin kielioppivideoihin, joten ne voi tehdä tarpeen tullen oppilaille käyttöön vaikkapa edellisenä iltana. Etenkin, jos YouTuben käyttö on tuttua puuhaa ja opettaja voi käyttää pohjalla tekemäänsä vanhaa Google Slides -esitystä tms.

Videolla käyttämäni Google Slides -esityksen voit kopioida itsellesi tästä linkistä. Näin voit halutessasi käyttää esitystä ilman YouTubea oppilaiden taitojen testaamisen oppitunnilla.

Jatkossa videoista on tarkoitus tehdä kattavampia, kunhan olen niiden käytön suhteen hieman viisaampi jo kokeneempi. Muiden opettajien palaute on jälleen kerran tervetullutta etenkin näin alkuvaiheessa, kun videot ovat vielä tekeillä.