Sanapaljastus diaesityksenä tai Kahootissa GIF-tiedostona


Kahootin uutiskirje muistutti jokin aika sitten GIF-tiedoston käytöstä tietovisan kuvavihjeenä. Esimerkkinä käytettiin kuvaa, joka paljastui GIF-muodossa ruudulle pala palalta oppilaiden arvattavaksi. Halusin  lähteä kokeilemaan samaa, ja vaikka vähitellen paljastuva kuva on ajatuksena kiinnostava, halusin hieman nopeammin tehtävän tietovisan. Päädyin tekemään sanapaljastuksen, jossa kysyttävä sana ilmestyy ruutuun kirjain kirjaimelta. Tein pohjalle Google Slides -esityksen, joka toimii samalla periaatteella myös ilman Kahoottia. Siitä lisää alempana.

Sanapaljastuksen ideana on paljastaa vieraskielinen sana kirjain kirjaimelta, jolloin oppilaiden pitää käydä mielessään läpi mahdollisia vaihtoehtoja sanalle aina uuden kirjaimen ilmestyessä. Uusi kirjain ilmestyy ruudulle sekunnin välein. Tämä harjoitus saa toivottavasti oppilaan keskittymään sanan kirjoitusasuun erityisen tarkasti.

Ruotsinkielisiä asumisen sanoja sisältävän esityksen voit kopioida itsellesi postauksen lopusta, ja linkki samasta aiheesta tekemääni Kahoot-tietovisaan löytyy sekin alempaa tekstistä. Esityksen taustakuva on Unsplashin kuvakirjastosta.

Esityksen ensimmäisellä dialla on siis sanan ensimmäinen kirjain, seuraavalla jo kaksi ensimmäistä jne. alla olevien kuvien mukaisesti.




Esityksen katsominen dia dialta näyttää siis käytännössä tältä:


Tällaista Google Slides -esitystä voi jo sellaisenaan käyttää sanojen arvuutteluun. Oppilaat voivat esim. kilpailla ryhmissä ja nostaa kätensä ylös heti, kun tietävät mistä sanasta on kyse. Diaesityksen etu on se, että opettaja voi määrätä tahdin, jossa kirjaimet ilmestyvät ja pitää strategisia taukoja haluamissaan paikoissa. Esityksen, josta löydät 18 asumisen sanaa ruotsiksi, voit kopioida itsellesi täältä.

Tall Tweets -niminen sovellus nappaa suoraan Google Slides -esityksen ja muuttaa sen GIF-tiedostoksi. Tätä hyödynsin nyt Kahoot-tietovisassa. Pystyin siis latamaan suoraan aiemmin tekemäni diat tähän sovellukseen, ja tekemään jokaisesta sanasta oman GIF-tiedostonsa. Tall Tweetsiin kirjaudutaan omalla Googlen tunnuksella, ja sovellus haluaa luonnollisesti joitakin oikeuksia tiliisi, joten ennen sovelluksen käyttöä kannattaa tutustua tarkasti näihin sovelluksille annettaviin oikeuksiin. Muitakin tapoja tehdä ilmaisia GIF-tiedostoja löytyy pilvin pimein googlettamalla netistä, näissä yleisimpänä tapana on yhdistää kuvatiedostot yhdeksi GIF-tiedostoksi. Omat GIF-animaationi perustuvat kuitenkin yksinomaan Google Slides -esityksiin enkä säilytä esim. oppilastietoja tililläni, joten Tall Tweets oli selkeä valinta.

Kahoot-tietovisassa kuvavihjeenä on nyt siis GIF-tiedosto, jossa sana paljastuu kirjain kirjaimelta automaattisesti. Tekemäni Kahoot-tietovisan voit käydä katsomassa täältä. Jos tietovisa vaikuttaa omaan opetukseen sopivalta, nappaa se mukaan ruotsin oppitunnille ja kerro palautetta, jos suinkin ehdit! Alla näet kaksi kuvakaappausta pelin esikatselusta. Kahoot on muutenkin päivittynyt viime aikoina, ja valinnanvaraa on tullut lisää. Ulkoasu on näissä kuvakaappauksissa myös uudistunut, sillä sain ilmoituksen pelin alkaessa, että minut oli ilmeisesti sattumanvaraisesti valittu uutta ulkoasua testaamaan. Tämä kyseinen päivitys on mielestäni onnistunut, ja tulee toivottavasti pian kaikille käyttöön. Suosittelen siis testaamaan sovellusta uudestaan, jos se on omasta opetuksesta jäänyt pois.



Jos haluat teettää oppilailla enemmänkin sanapaljastuksia, kannattaa katsoa, löytyykö Kahootista jo valmiiksi jotakin tilanteeseen sopivaa. Teen toisinaan vastaavia pelejä myös peruskoulun englantiin ja saksaan, näistä ilmoitan aina blogin Facebook-ryhmässä.