Aikaa säästävä sovelluslista oppitunnille sekä vapaa-ajalle


Käytän oppitunneilla paljon samoja sovelluksia samoille ryhmille, jotta ne tulisivat oppilaille tutuiksi ja helppokäyttöisiksi lukuvuoden aikana. Olen tähän asti kirjoittanut taululle linkin, josta oppilaat pääsevät harjoittelemaan tai pyytänyt googlettamaan sovelluksen nimen ja siirtymään sinne ohjeen mukaan, mutta tässä välissä ehtii tapahtua yleensä jo muutama väärinkäsitys. Oppilas yrittää kirjautua sovellukseen opettajana, kirjoittaa yhden kirjaimen väärin, laittaa perään netin eikä comia yms. Olen myös tehnyt joistakin sivuista lyhennettyjä linkkejä Bitlyn avulla, mutta sekin vie oman aikansa.

Niinpä tänä vuonna päätin tehdä oppilaille yhden Google Slides -esityksen, josta löytyvät suoraan kaikki tarvittavat linkit, ja jota voin tarpeen mukaan muokata lukuvuoden aikana. Esityksestä löytyy linkkejä suoraan oppitunnilla tarvittaville sivustoille sekä linkkejä kotona tehtävää harjoittelua varten. Toki oppilaan olisi hyvä pystyä kirjoittamaan annettu nettiosoite ohjeen mukaan, mutta sovellusten käyttöön liittyy usein muutakin pientä hämminkiä tunnin alussa, joten tämä auttaa hyppäämään suoraan sovelluksen käyttöön.

Esityksen nettisivun oppilas voi tallettaa puhelimensa aloitusnäytölle, jolloin se löytyy nopeasti oppitunneilla tai kotona tehtävää harjoittelua varten. Tämän postauksen mallilistan voit kopioida itsellesi täältä.

Kaikki käyttämäni sovellukset ovat ilmaisia, eikä niihin tarvitse kirjautua koskaan omalla nimellä. Näin pidetään huolta myös oppilaan tietoturvasta.


Tässä esimerkkinä linkki Gimkit-sovellusta varten. Sovellus toimii tunnilla koodin avulla, kuten Kahoot! tai Quizlet sekä kotitehtävänä suoran linkin avulla, jonka opettaja luo erikseen jokaista kotitehtävää varten. Nyt linkkiä näpäyttämällä oppilas pääsee suoraan sivulle, jossa voi antaa oppitunnilla annetun koodin ja kirjautua peliin mukaan.


Quizlet on kestosuosikki oppilaiden joukossa, ja se löytyykin vapaa-ajalla harjoiteltavien sovellusten listalta. Huomaa punaisella kuvasta ympyröity hakuvinkki, jonka avulla varmistetaan, että oppilaat harjoittelevat opettajan tekemiä listoja, eivätkä esim. muiden oppilaiden tekemiä, joissa saattaa olla virheitä. Jos käytät kopioitua listaa itselläsi, muista muuttaa tilalle sopiva hakusana omia oppilaitasi ajatellen.


Nyt oppilaiden täytyy siis vain päästä nopeasti oppitunnin aluksi tai vapaa-aikana tehtävää harjoittelua varten tähän esitykseen. Olen itse tehnyt listasta yhden lyhennetyn osoitteen, joka on aina näkyvissä luokan seinällä. Tällä yhdellä linkillä pärjää siis koko lukuvuoden. Tätä malliesitystä varten tein lyhennetyn osoitteen bit.ly/reetanlinkit, josta pääset näkemään esityksen suoraan esitystilassa. 

Suoraan esitystilaan vievän linkin luominen tapahtuu niin, että otat ensin talteen esityksen linkin (oikean yläkulman Share → Get shareable link → Anyone with the link can view → Copy link), muokkaat sitä alla olevan ohjeen mukaan ja kopioit lopuksi vielä uuden, muokatun linkin. 


Kopioinnin jälkeen liitä linkki vaikkapa selaimen osoiteriville, korvaa linkin lopusta edit?usp=sharing sanalla present, ja kopioi nyt muokattu linkki uudestaan. Tämä muuttaa linkkilistan automaattisesti esitystilaan, ja sitä on mukavampi lukea puhelimella.

Linkin voi myös Bitlyllä tms. lyhentämisen sijaan lähettää Wilma-viestinä tai laittaa esille Peda.nettiin tai muulle koulun käyttämälle sivulle, jonne oppilas osaa navigoida helposti.