Opettajan muokattava sähköinen kalenteri


Piakkoin ollaan jo työn touhussa, ja tässä sitä ajatellen suunnitelutyötä helpottamaan luotu opettajan sähköinen kalenteri. Kalenteri pohjautuu Google Slides -esitykseen, jossa on linkitysten ansiosta helppo ja nopea liikkua viikosta ja päivästä toiseen. Vaikka pidänkin suunnitelmien kirjoittamisesta käsin, olen viime vuosina toivonut parempaa systeemiä kaiken sähköisen materiaalin järjestelyyn ja ennen kaikkea tiedon kokoamiseksi yhteen paikkaan.

Kasey Bellin Fb-ryhmässä eräs opettaja kertoi käyttävänsä Google Slidesia tuntisuunnitelmien tekoon, mikä kuulosti heti kiinnostavalta ajatukselta. Jäin miettimään, miten tällaisen kalenterin parhaiten toteuttaisi omaa työtä ajatellen. Halusin työkalun, joka kulkisi aina mukana netissä, jota voisi tarpeen mukaan muokata ja selata helposti, ja jonne voisi tallettaa myös linkkejä, audiota, videota ja kuvia oppitunteja varten valmiiksi mukaan. Lisäksi aloin väsyä jatkuvaan googletteluun, kun yritin muistaa, miltä sivulta olin aikoinaan jonkin hyvän elementin löytänyt mukaan oppitunnille. Muistilappuja, päiväkirjamerkintöjä ja selaimen kirjanmerkkejä alkoi olla jo liikaa, ja halusin jonkin tavan saada mahdollisimman paljon asiaa yhteen paikkaan. Halusin myös päästä selaamaan kalenteria nopeasti puhelimella tarvittaessa. Siitä enemmän alempana postauksessa. 

Tästä postauksesta pääset kopioimaan itsellesi kalenteripohjat sivun lopussa olevasta linkkilistasta. Voit joko valita itsellesi koko lukukauden kattavan kalenterin, jolloin yhdelle työpäivälle jää vähemmän tilaa muistiinpanoja varten tai kopioida joka kuukaudelle oman kalenterin, jolloin jokaista päivää varten on varattu oma diansa. Kuvat alla selittänevät asian parhaiten. Esitysten teema on SlidesCarnivalin, ja kaikki valokuvat löytyivät Unsplashin kuvakirjastosta. Huom! Jos käytät kolmannen osapuolen lisäosia selaimessasi tai Googlen työkaluissa tai et ole muuten varma tietoturvapuolesta, ei näihin kalentereihin kannata tallettaa arkaluontoista tietoa. Laitan pakolliset oppilastiedot joko nimikirjaimilla tai oppilaskoodilla, joka minulta löytyy joka oppilasta varten nykyään jo valmiiksi sovelluksia varten. Tämän tein GDPR:n aikoinaan tultua mukaan kuvioihin.

Koko lukukauden kattavassa kalenterissa avautuu kansilehden jälkeen viikkonäkymä. Alleviivattuja kuukausia klikkaamalla pääset aina sen kuukauden ensimmäiseen työviikkoon.


Alla olevassa esimerkissä näet viikkonäkymän viikolta, jolloin työpäiviä on vain kaksi, joten tilaa kirjoittaa on hieman enemmän. Mukaan olen upottanut esimerkkinä kielioppivideon sekä kuvitteellisten oppituntien pääaiheet. Tässä voisi olla mukana myös oppitunneilla käytettäviä linkkejä, kuvia ja myöhemmin ominaisuuden tultua kaikille käyttäjille käyttöön myös pelkkää audiota. Oikean yläkulman kalenterin kuvasta tai Takaisin alkuun -tekstistä pääset aina takaisin alkusivulle koko lukukauden yleiskatsaukseen.


Jos haluat joka päivän omalle dialleen lisätilaa ja tarkempia suunnitelmia varten, voit kopioida käyttöösi kunkin kuukauden kalenterin erikseen. Silloin kansilehden jälkeen avautuu kuukauden yleisnäkymä, ja alleviivattuja viikkoja klikkaamalla pääset sen viikon ensimmäiseen työpäivään. Kuukaudet ovat eri tiedostoina siksi, ettei koko lukuvuoden kalenterista tulisi liian raskas avata ja käsitellä.


Nyt jokainen päivä saa siis oman diansa, ja tilaa tarkoillekin suunnitelmille tai useammille videoille tms. tiedostoille varmasti riittää. Takaisin alkuun pääset taas oikeasta yläkulmasta.


Kaikille yhteiset lomapäivät näkyvät kuukauden yleisnäkymässä punaisella korostettuna ja vielä tarkemmin erikseen kyseisen päivän omassa diassa.




Loppuun olen säästänyt SlidesCarnivalin tarjoaman kuvapankin, jonka kuvilla voit elävöittää dioja halutessasi.


Puhelinkäyttöä varten voit seurata näitä ohjeita: ota talteen esityksen linkki (oikean yläkulman Share → Get shareable link → Anyone with the link can view → Copy link), muokkaa sitä alla olevan ohjeen mukaan ja talleta puhelimen työpöydälle. Näin kalenteri kaikkine tietoineen on selailua varten valmiina myös puhelimessa, vaikka varsinaisen suunnittelutyön tekisikin esim. tietokoneella. 


Selkeimmän linkin itselleen saa tehtyä muokkaamalla nyt kopioitua jakolinkkiä niin, että linkin lopusta korvaa tekstin edit?usp=sharing sanalla present. Tämä muuttaa kalenterin automaattisesti esitystilaan, ja sitä on mukavampi lukea.

Tästä pääset selaamaan elokuun kalenteria omassa laitteessasi mallin mukaan muokatun linkin avulla. Jos tarvitset lisävinkkejä kalenterin käyttämiseen puhelimella, ota yhteyttä!

Alla näet vielä kaikkien kalentereiden kansilehdet esikatseluna.














Kuulen varsin mielelläni palautetta, oli se sitten kiitosta tai rakentavaa kritiikkiä. Palaute nopeuttaa tässä työssä kehittymistä huomattavasti ja auttaa tekemään seuraavan lukuvuoden kalenterista toimivamman, joten kiitän jo kovasti etukäteen teitä, jotka jaksatte palautetta kirjoittaa!

Alla linkkilista eri pohjien kopiointia varten. Sama linkkilista löytyy myös blogin Materiaalit-välilehdeltä kohdasta Tiedostot. Kalenteria voi kopioinnin jälkeen muokata paljonkin aina väreistä, kuvista ja fonteista lähtien. Linkit on tehty niin, että niiden päällä on reilunkokoinen läpinäkyvä laatikko, joka on linkitetty oikeaan diaan. Näin ei tarvitse osua kosketusnäyttöä käytettäessä tarkasti tietyn tekstin kohdalle linkkiä käyttääkseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat muokata alleviivattuja tekstejä, poista tekstin päältä ensin tämä läpinäkyvä "linkityslaatikko".