Minikielioppi puhelimeen


Oppilaat tarvitsevat usein tunnilla pientä muistutusta jo aiemmin opetelluista rakenteista. Oppikirjoista löytyy usein kootusti tarvittava kielioppi, mutta sen selaaminen samalla, kun tekee kirjan toisesta osiosta tehtävää tai tarvitsisi kirjaa esim. sanaston hakuun, voi käydä turhauttavaksi. Kotona kokeeseen kerratessa ei aina myöskään ole kirja käden ulottuvilla. Joistakin oppikirjoista tällainen koottu kielioppikirjasto yksinkertaisesti puuttuu. Näitä tilanteita varten tein puhelimeen sopivan esityksen, josta löytyvät kootusti peruskoulussa läpikäydyt rakenteet. Esitystä voi toki käyttää myös omalla oppitunnilla taustalla uuden kieliopin läpikäymistä ajatellen. Esityksen teema on otettu SlidesCarnivalilta.

Tämän minikieliopin idea ei ole siis opettaa uutta, vaan kyseessä on lyhyt versio jo opituista aiheista muistia virkistämään. Tässä postauksessa käytän esimerkkinä ruotsin kielioppia, mutta postauksen lopusta voit kopioida minikieliopin ruotsin lisäksi myös englantiin. Kaikkea kielioppiin liittyvää esityksistä ei varmasti löydy, mutta yritin ottaa mukaan useimmin kysytyt asiat.

Olen ottanut parhaani mukaan huomioon vähiten silmiä rasittavat ja helpoiten luettavat värivalinnat, vaikka asiantuntijoiden kesken aihe tuntuukin olevan vielä keskustelun alla. Taustan ja tekstin välillä on suuri kontrasti, mikä tekee tekstistä luettavamman. Hieman hämärämpää tilaa ajatellen tausta ei kuitenkaan ole kirkas valkoinen vaan vaaleanharmaa. Toki paljon riippuu käyttäjän laitteesta ja sen asetuksista, mutta omaa silmää tällaiset värivalinnat ainakin tuntuvat auttavan. Tästä otan mielelläni palautetta vastaan, sillä vaikka olen yrittänyt seurata tiedemaailman julkaisuja, en ole missään nimessä alan asiantuntija.

Esitys alkaa lyhyillä saatesanoilla ja ohjeilla.


Seuraavalla dialla on sisällysluettelo, josta lukija pääsee suoraan klikkaamalla/näpäyttämällä haluamalleen sivulle.


Jokaisen dian oikeasta yläkulmasta löytyy linkki takaisin sisällysluetteloon.



Vihreä tähti ohjaa lukijan huomion poikkeukseen tai muuhun erityistä huomiota vaativaan seikkaan.


Alla vielä muutamia malliesimerkkejä mukana olevista rakenteista. Osaan olen ottanut mukaan tunneilla käyttämiäni muistisääntöjä.


Olen käyttänyt esityksessä hieman lihavoitua fonttia, otsikoissa reilustikin lihavoitua, jotta luettavuus paranisi. Samasta syystä olen käyttänyt värejä säästeliäästi.


Esimerkkejä rakenteen käytöstä on dioissa siellä täällä muutamalla lauseella esitettynä. Tärkeintä ei ole siis asian perinpohjainen selittäminen vaan muistin virkistäminen.


Lopussa on kokoelma SlidesCarnivalin tarjoamia kuvia, jotka kannattaa ottaa oppilaille jaettavasta esityksestä pois. Olen jättänyt ne kuitenkin tähän kopioitavaan esitykseen, jos haluat käyttää niitä esityksen muokkaamiseen.



Kun jaat esityksen oppilaille, muista muokata jakolinkkiä niin, että esitys aukeaa oppilaille suoraan esitystilassa. Tämä tapahtuu alla olevien ohjeiden avulla.

Ota ensin talteen esityksen linkki (oikean yläkulman Share → Get shareable link → Anyone with the link can view → Copy link), muokkaa sitä alla olevan ohjeen mukaan ja kopioi lopuksi vielä uusi, muokattu linkki oppilaita varten. 


Kopioinnin jälkeen liitä linkki vaikkapa selaimen osoiteriville, korvaa linkin lopusta edit?usp=sharing sanalla preview, ja kopioi nyt muokattu linkki uudestaan. Tämä muuttaa minikieliopin automaattisesti esitystilaan, ja sitä on mukavampi lukea puhelimella tai tabletilla.

Ruotsin minikieliopin voit kopioida muokattavaksesi tästä ja englannin tästä.
 

Englannin kielioppiin olen ottanut mukaan alla olevan sisällysluettelon mukaiset asiat.


Voit myös kopioida esitykset itsellesi myöhemmin blogin Tiedostot-sivun kautta. Voit lisätä uusia kielioppiaiheita helpoiten kopioimalla yhden dioista ja muokkaamalla sen tekstiä. Näin saat mukaan oikean yläkulman linkin, joka vie takaisin sisällysluetteloon, ja tekstiasetukset pysyvät samoina. Sisällysluetteloon saat helpoiten lisättyä uusia aiheita samaan tapaan kopioimalla yhden sisällysluettelon riveistä, vaihtamalla sen tekstin ja sivunumeron ja vaihtamalla linkin uuteen tekemääsi diaan.