Teen nykyään rakenteita opettaessani muistiinpanot aiheesta Google Slidesin avulla, koska muistiinpanot on helppo lähettää linkkinä oppilaille etukäteen, oppilaan ollessa poissa tunnilta tai esim. kertausta ja kotitehtäviä varten tunnin päätteeksi. Usein rakennamme muistiinpanot oppilaiden kanssa yhdessä, jolloin ne jäävät mahdollisesti hieman paremmin oppilaiden mieleen.
Uusi asia, jonka olen lisännyt muistiinpanojen päätteeksi, on UKK-osio (usein kysytyt kysymykset). Tähän osioon olen kerännyt kysymyksiä edellisvuosien ryhmiltä kustakin rakenteesta. Otsikkona voi toimia myös FAQ (frequently asked questions), joka on suurelle osalle oppilaista varmasti entuudestaan tuttu termi eri nettisivujen kautta. Jo pelkästään tutun termin käyttäminen saattaa napata oppilaan mielenkiinnon, mutta käyn tässä lyhyessä postauksessa läpi myös muutaman muun hyödyn UKK-sivusta.
Kuvassa näet kaksi kysymystä, jotka olen vuosi vuodelta melkein joka ryhmästä kuullut. Näytän tämän oppilaille etukäteen kahdesta syystä. Ensinnäkin, moni oppilas varmasti pyörittelee samoja kysymyksiä mielessään, mutta ei joko uskalla tai viitsi kysyä asiasta. Oppilasta voi helpottaa tieto siitä, ettei ole kysymysten äärellä yksin tai jopa huvittaa ajatus siitä, että häntä vanhemmat oppilaat ovat miettineet aivan samoja asioita. Toiseksi, moni oppilas ei varmasti alkuvaiheessa ole osannut vielä ajatella asioita näin pitkälle, ja näissä tapauksissa UKK saattaa aiheuttaa jonkin ahaa-elämyksen niin, ettei asian kanssa tarvitse myöhemmin kamppailla.
Muut syyt UKK:n käyttämiseen ovatkin sitten hieman opelähtöisemmät. Näiden usein kysyttyjen kysymyksien pyörittäminen mielessä ennen tuntia tekee ainakin omista ajatuksista hieman selkeämmät (ei tule niitä "Ai niin, siitähän mun piti vielä sanoa" -hetkiä 😉), ja visuaalinen esitys tukee opettajan selitystä tunnilla. Oppilas voi lukea tekstin vaikka muutaman kerran, jos se ei heti kuulosta järkevältä. Toiseksi, tällaista esitystä on helppo muokata vuosi vuodelta tarvittaessa, lisätä uusia kysymyksiä tai hioa vanhoja vastauksia, ja tallentaa esim. kuvana talteen, jotta se on varmasti löydettävissä tulevinakin vuosina.
Pieni asia, mutta kaikki mikä helpottaa uuden asian opettelussa on ainakin omille tunneilleni varsin tervetullutta!