Sähköinen jakso- ja tuntisuunnitelmapohja


Postaukset tulevat tänä lukuvuonna tiistaisin, ja ensimmäinen varsinainen opetukseen liittyvä idea tulee siis blogiin ensi viikon tiistaina. Näin elokuun alussa keskitytään vielä suunnittelupohjiin, joille näitä omia ideoita voi lukuvuoden alettua alkaa laittaa talteen. Edellisen postauksen sähköinen kalenteripohja auttaa suunnittelemaan päivämäärien ympärille, ja omassa käytössä se on erityisesti arkirutiinista poikkeavien asioiden osalta. Tämän postauksen tuntisuunnitelmapohja keskittyy tiettyihin opetettaviin kokonaisuuksiin päivämäärien sijaan ja on helposti omaan makuun muokattavissa. Etuna tällaisessa pohjassa on sen sopeuttaminen kouluarkeen siinä mielessä, että yksittäiset pois jääneet tunnit eivät sotke kalenteria ja päivämääriä, vaan jaksosuunnitelmaa voi hieman mukauttaa niin, että keskeisimmät asiat pysyvät mukana opetuksessa. Google Slides -pohjainen suunnittelutyökalu hyödyntää myös linkityksiä, jotta esityksessä on helppo siirtyä osiosta toiseen. Taustakuva on Unsplashin kuvakirjastosta. Voit ladata tämän suunnittelupohjan postauksen lopusta.


Aloitussivuna toimii yllä oleva dia. Ryhmän kohdalle voit kirjoittaa, mille ryhmälle tai ryhmille tunnit on suunniteltu. Olen laittanut oletuksena suunnittelun kappaleittain, mutta laatikoita on helppo muokata omaan opetukseen paremmin sopivaksi. Jokainen laatikko on linkitetty sitä koskeviin dioihin, ja nämä linkitykset eivät häviä, vaikka muuttaisit laatikoiden tekstiä.


Ensimmäistä laatikkoa klikatessa saat eteesi yllä olevan pohjan. Voit edelleen muokata tekstikenttiä paremmin sinulle sopiviksi, esimerkkinä toimivat omat pohdittavat asiani ennen uuden jakson aloittamista. Kaikkien jaksojen kohdalle en missään nimessä näin tarkkaa suunnitelmaa tee, mutta esimerkiksi uutta kirjasarjaa aloittaessa tai hieman haastavamman ryhmän kanssa omia ajatuksia tällainen voi selventää niin, että arki tuntuu hieman kevyemmältä. Oikean yläkulman symbolista pääset jokaisessa diassa aina takaisin alkunäkymään, jossa näet kaikki kappaleet listattuna. Alla vielä esimerkki siitä, miten itse voisin tällaisen dian täyttää.


Seuraavana diana toimivat tarkemmat, tunti tunnilta etenevät suunnitelmat.


Yllä oleva dia alkaa tunnin tavoitteella (jonka kerron myös aina oppilaille), varsinaisilla tehtävillä, eriyttävillä toimilla sekä tarvittavilla välineillä. Yleensä jo tämän dian näkeminen muistuttaa minua siitä, että tavoite on tosiaan hyvä kertoa jo heti tunnin aluksi, ja jos tarvitsen oppilaille läppäreitä tai muita laitteita, on varaukset hyvä pistää ylös heti kappaleen tai jakson alettua, jotta laitteet ovat oppilailla varmasti käytössä tarvittaessa. Jokaiselle kappaleelle tai aihekokonaisuudelle on pohjassa varattu yhteensä 8 tuntia, mutta niistä voi poistaa aina itselle turhat. Voit myös tehdä koko diasta hyvin riisutun mallin, jolloin jäljelle jää vain esimerkiksi tavoite ja tehtävät. Alla esimerkki siitä, miten aiemmin esittelemääni ympäristöaihetta voisi tarkemmin suunnitella.



Kaikkien ryhmien kaikkia tunteja en tosiaan näin tarkkaan yleensä suunnittele, mutta haastavissa tai stressaavissa tilanteissa olen huomannut, että ylös kirjoitettu suunnitelma helpottaa arkea huomattavasti.


Diojen muokkaus



Dioja on helppo muokata fonttien ja värien suhteen, ja taustavärejäkin olen ladannut valittaviksi useampia. Ne saat käsiisi klikkaamalla diaa vasemmasta laidasta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Lisää asettelu yllä olevan kuvan mukaisesti.


Tiedostojen lataaminen koneelle



Jos haluat suunnitelmat talteen tulevia vuosia varten, valitse työkalupalkista Tiedosto, Lataa laitteelle ja lopuksi haluamasi tiedostomuoto. Omat suunnitelmani lataan yleensä lopuksi PDF-tiedostoiksi kuvan mukaisesti. Diat voi toki tulostaakin, mutta yritän näin vähentää paperin määrää. Lisäksi tiedostona suunnitelmat on nopea löytää myöhemmin hakusanoilla tietokoneelta. Ja jääväthän diat toki Drivellekin talteen.


Esitystila mobiililaitetta varten


Mobiililaitteeseen voit tallettaa suoran linkin tuntisuunnitelmiin. Näin voit nopeasti kaivaa esiin suunnitelmat tuleville tunneille (ihanteellinen tilanne esimerkiksi erityisopettajaa kiireessä nähdessä), jolloin ne tulevat suoraan näkyviin esitystilassa. Dioja et silloin voi muokata, vain tarkastella. Tässä kohtaa myös linkitykset alkavat toimia. Alla vielä ohjeet linkin tallettamiseen. Kuvat ovat sähköisen kalenterin vastaavista ohjeista, sillä idea on täysin sama tämänkin diaesityksen kanssa.

Klikkaa ensin oikeasta yläkulmasta Jaa.


Valitse sitten Kopioi linkki.


Avaa uusi välilehti ja kopioi linkki osoiteriville. Poista linkin lopusta edit?usp=sharing -osuus ja kirjoita sen tilalle preview. Voit kokeilla linkkiä saman tien, jolloin esiin pitäisi tulla selattava esitys, ei muokkaustila. Tämän linkin voit tallettaa pikakuvakkeeksi haluamallesi laitteelle.



Ladattavat tiedostot


Suunnittelupohjan voit esikatsella tästä linkistä ja ladata itsellesi tästä linkistä. Mukana ovat myös esimerkkidiat, mutta ne voit poistaa heti aluksi halutessasi.