Sijaiskansio pahan päivän varalle


Kun omaa oppituntia ei syystä tai toisesta pääse yllättäen pitämään, ja paikalle tarvitaan sijainen, iskee opettajalle helposti stressi päälle. Oto-tunnit tuovat kuvioon mukaan omat haasteensa, ja "kirjassa eteenpäin" -lausahdus ei aina ole se mieluisin tai edes mahdollinen vaihtoehto. 

Ainakin kieltenopettajille on olemassa kuitenkin valtava määrä ilmaista materiaalia, jota kuka tahansa voi tulostaa ja laittaa talteen mappiin odottamaan pahaa päivää. Ja jos käy niin iloisesti, että mappia ei tarvitse lukuvuoden aikana avata, on siinä valmis setti tekemistä vaikkapa kevään viimeisille tunneille. Opettajan materiaaleista löytyy usein jo hyvä alku materiaalipankille, mutta tässä postauksessa vinkkaan lisäksi muutamalle nettisivulle, joista valmista materiaalia löytyy niin kielioppiin, sanastoon kuin keskustelutehtäviinkin monisteina. Näiltä sivuilta voi tulostaa mappiin luokkatasoittain materiaalia, joka sopii hetkeen kuin hetkeen kertaukseksi tai esim. uuden sanaston opetteluun. Jo muutaman monisteen tulostaminen kansioon talteen voi tuoda sopivasti mielenrauhaa yllättäviä tilanteita varten.


All Things Topics


Oma luottosivustoni keskustelutreeneihin löytyy täältä. Aiheita on laidasta laitaan, ja keskustelutehtävät ovat monipuolisia sekä vaikeusasteeltaan vaihtelevia.


Jokaisesta aiheesta on lisäksi olemassa yllä olevan kuvan mukainen lista kysymyksiä. Näitä voisi hyvin käyttää kirjoitustehtävän apukysymyksinä niin, että tehtävään valikoidaan samaan aiheeseen sopivat apukysymykset.


All Things Grammar


Kieliopista on tarjolla vastaava sivusto, johon voit tutustua täällä. Tehtäviä on paljon, ja vaikeustasoltaan erilaisia tehtäviä löytyy niin ikään täältäkin.


Yllä olevan kuvan mukainen tehtävä on tuttu suomalaisistakin oppikirjoista, ja siihen on yhdistetty mukaan myös keskusteluharjoitus.


Pinterest


Pinterest on monelle tuttu askarteluideoistaan, mutta oikeilla hakusanoilla (esim. French/Spanish worksheets) sieltä löytyy myös paljon materiaalia suoraaan tulostettavaksi kieltenopetukseen.


Blogin tehtävämonisteet


Tämän blogin materiaaleista löytyy valmiita kielioppitehtäviä sekä englantiin että ruotsiin. Suora linkki löytyy täältä. Tehtävät ovat lähinnä yläkoulun puolelle suunniteltuja. Tehtäviä voi vapaasti kopioida omalle Google Drivelle ja käyttää opetuksessa (ei-kaupallinen käyttö). Fonttina monisteissa on Lexend Deca, joka on suunniteltu erityisesti lukemista helpottamaan.