Opettajan sähköinen kalenteri 2020-2021


Viime vuonna tutuksi tullut opettajan sähköinen kalenteri palaa taas alkavalle lukuvuodelle muokattuna.  Lukuvuoden 2020-2021 sähköinen kalenteri pohjautuu tuttuun tapaan Google Slides -esitykseen ja toimii viime vuodelta tutulla tavalla. Ulkoilmettä olen selkeyttänyt fontti- ja värivalinnoilla, ja kuukausia koristavat uudet valokuvat, joissa on suosittu erityisesti Suomen luontoa. Tästä postauksesta pääset tuttuun tapaan esikatselemaan ensimmäisen kuukauden sekä kopioimaan itsellesi koko lukuvuoden kalenteripohjat sivun lopussa olevasta linkkilistasta. Esitysten teema on edelleen SlidesCarnivalin, ja kaikki valokuvat löytyivät Unsplashin kuvakirjastosta.

Kalenteri toimii siis Google Slides -esityksenä, jossa on linkitysten ansiosta helppo ja nopea liikkua viikosta ja päivästä toiseen. Päivien kohdalle voit laittaa talteen normaalisti muistiinpanoja, mutta myös linkkejä, äänitiedostoja, videoita ja kuvia. Huom! Jos käytät kolmannen osapuolen lisäosia selaimessasi tai Googlen työkaluissa tai et ole muuten varma tietoturvapuolesta, ei näihin kalentereihin kannata tallettaa arkaluontoista tietoa. Laitan pakolliset oppilastiedot ylös kalenteriin joko nimikirjaimilla tai yleisimmin oppilaskoodilla, joka minulta löytyy joka oppilasta varten valmiiksi sovelluksia varten.


Muokkaus- ja esitystila


Kun olet kopioinut kunkin kuukauden kalenterin omalle Drivellesi, voit lähteä muokkaamaan ja tarkastelemaan niissä olevia dioja. Muokkausnäkymässä voit lisätä kunkin päivän kohdalle muistettavia asioita, vaihtaa fontteja ja värejä jne. Esitysnäkymässä voit selata päiviä joko yksi kerrallaan järjestyksessä eteenpäin tai siirtyä kuukausinäkymään (katso kuva alla) ja klikata haluamaasi alleviivattua viikkoa, jolloin siirryt suoraan sen viikon ensimmäiselle työpäivälle. Linkit on tehty niin, että tekstin päällä on reilunkokoinen läpinäkyvä laatikko, joka on linkitetty oikeaan diaan. Näin ei tarvitse osua esim. kosketusnäyttöä käytettäessä tarkasti tietyn tekstin kohdalle linkkiä käyttääkseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat muokata alleviivattuja tekstejä, siirrä tekstin päältä ensin tämä läpinäkyvä "linkityslaatikko" hetkeksi sivuun.


Jokainen päivä saa siis oman diansa, ja tilaa tarkoillekin suunnitelmille tai useammille videoille tms. tiedostoille varmasti riittää. Oletusfonttina dioissa on Lexend Deca, joka on kehitetty erityisesti lukemista helpottamaan. Takaisin kuukausinäkymään pääset oikeasta yläkulmasta.


Kaikille yhteiset lomapäivät näkyvät kuukauden yleisnäkymässä punaisella korostettuna ja vielä tarkemmin erikseen kyseisen päivän omassa diassa.


Loppuun olen säästänyt SlidesCarnivalin tarjoaman kuvapankin, jonka kuvilla voit elävöittää dioja halutessasi.


Jos haluat kalenterin aina käden ulottuville, voit selata sitä mobiililaitteella esityslinkillä (tällöin et siis pääse muokkaamaan dioja, vain selaamaan). Seuraa silloin näitä ohjeita: klikkaa oikeasta yläkulmasta Jaa.


Valitse sitten Kopioi linkki.


Avaa uusi välilehti ja kopioi linkki osoiteriville. Poista linkin lopusta edit?usp=sharing -osuus ja kirjoita sen tilalle preview. Voit kokeilla linkkiä saman tien, jolloin esiin pitäisi tulla selattava esitys kalenterista, ei muokkaustila. Tämän linkin voit tallettaa pikakuvakkeeksi haluamallesi laitteelle.


Tästä pääset selaamaan elokuun kalenteria omassa laitteessasi mallin mukaan muokatun linkin avulla.


Linkkilista kopiointia varten


Alla näet linkkilistan eri kuukausien pohjien kopiointia varten. Sama linkkilista löytyy myös blogin Materiaalit-välilehdeltä kohdasta Tiedostot. Kuukaudet ovat eri tiedostoina siksi, ettei koko lukuvuoden kalenterista tulisi liian raskas avata ja käsitellä.


Jos huomaat virheitä tiedostoissa, olethan minuun yhteydessä, sillä kalenteri on yhden ihmisen tuotos, ja omille virheilleen tulee tunnetusti äkkiä sokeaksi. Otan aina mielelläni vastaan myös muuta palautetta. Hyvää alkavaa lukuvuotta!