Lukkojen aukomista escape classroom -tyyliin




Tässä viime keväänä ruotsin tunnilla kokeilemani idea, joka syntyi nähtyäni jossakin päin Pinterestiä kuvan salvasta, joka lukitaan kuudella eri lukolla. Siitä ideointi jatkui omasta päästä. Ostin työkalupakin ja ketjun muistaakseni Motonetistä, lukot ja salvan (löytyi nimellä masterlock hasp) ostin Amazonista.

Ideana tässä oli ennen kaikkea ryhmätyöskentely. Luokka jaettiin kuuteen ryhmään, joista kukin sai alla olevan sinisen lapun. Kaikilla oli samat neljä ensimmäistä kysymystä, mutta alimmat neljä numeron antavaa kysymystä vaihtelivat ryhmittäin niin, että joka ryhmällä oli eri koodi lukon avaamiseen. Kuva selittää asian varmasti parhaiten (klikkaa kuva isommaksi).




Oppilaat saivat käydä kokeilemassa ensin omin voimin lukkojen avaamista, ja jos tuli ongelma, käytiin vastaukset ryhmän kanssa yhdessä läpi opettajan avulla. Sitten uusi yritys. Kun kaikki kuusi lukkoa saatiin auki, löytyi laatikosta palkinto tulevaan kokeeseen (vihreä lappu alla).




Aikaa tähän meni noin 15 min. Oppilaat pyysivätkin seuraavasta tehtävästä koko tunnin tai jopa koko viikon tai lukukauden kestävää niin, että tehtäviä ratkottaisiin siellä täällä numeroiden löytymiseksi. Palaute oli oppilailta varsin positiivista. Tämä jää siis varmasti käyttöön varsinkin, kun kaikki tarvittavat välineet on nyt jo valmiina odottamassa.

Nyt siis mietintään, mitä muuta tällä setillä voisi tehdä!