Lausejahti tai yhdistä lauseen alku ja loppu



Lausejahdissa ideana on yhdistää esim. kappaleen tekstistä poimittujen lauseiden alut ja loput oikein seuraavalla tavalla:


1. Oppilaat jaetaan ensin muutaman hengen ryhmiin, ja ryhmät asettuat jonoihin esim. koulun käytävälle tai liikuntasaliin. Luokkakin käy toki, jos tilaa raivataan. 

2. Ryhmille jaetaan lauseen alut irtolapuilla, ja jonon ensimmäinen nappaa aina päällimmäisen lapun omakseen. Toiselle puolelle tilaa laitetaan lauseiden loput sekalaiseen järjestykseen pöydälle.

3. Open merkistä jonon ensimmäiset lähtevät hakemaan käytävän/salin/luokan toiselta puolelta pöydältä lauseelle sopivan lopun. 

4. Oppilas palaa sopivan lauseen lopun kanssa takaisin ryhmäänsä, ja jos ryhmän mielestä lause on nyt kasassa, lähtee seuraava etsimään seuraavalle lauseelle loppua. 

5. Jos lause menee väärin, pitää saman oppilaan käydä hakemassa pöydältä uuden yrityksen myötä paremmin lauseeseen sopiva loppu.

6. Kun kaikki lauseet ovat ryhmän mielestä kasassa, he huutavat "Valmis!" tms. ja ope tarkistaa yhdistetyt lauseet. Jos yhdistäminen meni oikein, peli on ohi ja voittaja löytynyt. Jos ei, peli jatkuu, ja muilla ryhmillä on vielä mahdollisuus voittaa.

Kannattaa valita alkuun melko lyhyitä lauseita, jos tehtävä tuntuu ensin haastavalta. Tämä tuntui helpottavan tehtävää niille, joilla oli vaikeuksia ymmärtämisessä.