Päivän aloitus- ja lopetuskyselyt oppilaille


Opettajilla ja oppilailla on nyt jo enemmän kokemusta etäopetuksesta, ja yksi isoimmista haasteistani alusta asti on ollut kontakti oppilaisiin. Etäopetustunnit livenä oppilaiden kanssa, viestintä eri kanavilla ja palautteen antaminen töistä ovat tärkeitä keinoja yhteydenpitoon, mutta kaikkia oppilaita ei tule kohdattua vanhaan malliin, mikä tuskin voikaan olla mahdollista tässä tilanteessa. 

Halusin kuitenkin työkalun, jolla kerätä tietoa tätä hetkeä tai myöhempää varten. Siihen hetkeen, jolloin on aikaa purkaa tilannetta, ja miettiä, missä mielentilassa oppilaat töitään tekevät/tekivät. Myöhemmin oppilaiden voi olla epämiellyttävää tai muuten hankalaa palautella mieleen kevään tunnelmia, mutta lyhyellä kyselyllä, jonka oppilas voi täyttää päivittäin, viikon alkaessa tai vaikkapa jonkin aihealueen päätyttyä pitkin kevättä, voi olla tärkeä rooli myöhemmin. 

Idea on vastata muutamaan kysymykseen päivän aluksi ja lopuksi. Tarkoitus ei ole vahdata jokaista oppilasta joka päivä, vaan saada kokonaiskuvaa siitä, miten oppilailla menee. 

Yksilön suojan kanssa kannattaa olla tarkkana, ja anonyymi vastaus voi olla hyvä tämän kannalta sekä jo siksi, että vastaukset ovat luotettavampia. Tässä vaaditaan varmasti tarkkaa kysymysten asettelua ja pelisilmää opettajalta. Samoin tällainen kysely kannattaa joka tapauksessa aina asettaa vapaaehtoiseksi. Katso siis, että lähettämäsi kysely on anonyymi tai kysymykset vähemmän henkilökohtaisia.

Kyselyt näet esikatseluna alla ja voit kopioida ne postauksen lopusta Google Forms -muodossa tai Forms-kyselyksi O365:een. Kyselyt ovat sisällöltään samanlaiset molemmilla alustoilla. Kyselyitä voit vapaasti muokata omaan käyttöösi sopivaksi.

Päivän aluksi oppilas vastaa, onko valmis aloittamaan työt. Jos vastaus on kyllä, oppilas siirtyy suoraan viimeiseen väittämään "Oloni on levännyt ja jaksan aloittaa päivän työt." Jos vastaus ensimmäseen kysymykseen on ei, kysytään päivän haasteista hieman tarkemmin yhdellä avoimella kysmyksellä.Päivän lopetus -kysely etenee samalla tavalla. Ensimmäinen kysymys koskee tehtävien selvittämistä. Jos tähän oppilas vastaa kyllä, pääsee hän vastaamaan kahteen viimeiseen väittämään suoraan: "Minulle jäi päivästä hyvä olo, ja huomenna on helppo jatkaa töitä." sekä "Töihin ei kulunut kohtuuttomasti aikaa.". Jos oppilas vastaa ensimmäiseen kysymykseen ei, saa hän taas yhden selventävän avoimen kysmyksen vastattavakseen ennen viimeisiä väittämiä.Google Forms -kyselyt voit kopioida itsellesi tästä:

O365:n Forms-kyselyt voit kopioida itsellesi tästä: