Sovelluksia ja materiaalia etäopetukseen


Viikko etätöitä on jo takana, ja pakollinen digiloikka on työllistänyt opettajia olan takaa. Tämän postauksen tarkoitus ei ole kehoittaa käyttämään vielä kirjavampia sovelluksia ja useampia yhtäaikaa, vaan antamaan inspiraatiota erityisesti niille opettajille, joille ei ole juuri tarjolla valmista materiaalia digitaalisessa muodossa, ja jotka on nyt pakotettu sitä etsimään sieltä ja täältä. Muutama sovellus sopii varmasti kenelle tahansa etäopetusta ja -opiskelua tekevälle. Mukana on valmista materiaalia kieltenopettajille, erilaisia yhteistoiminnallisia työkaluja oppilaiden ryhmätyöskentelyyn aineesta riippumatta sekä tärkeänä muistutuksena taukoon kehoittavia sovelluksia, jotta tietokoneen äärestä osaa myös sopivin väliajoin poistua taukojumppaamaan tai muuten rentoutumaan ja lepuuttamaan silmiään. 

Sovellukseen pääset klikkaamalla sen nimeä, ja jos sovelluksen esittelytekstissä tässä alla on huomautus blogista löytyvistä vinkeistä, voit hakea sovelluksen nimellä siihen liittyviä postauksia blogin hakutoiminnolla sivun alalaidasta.

En edelleenkään suosittele käyttämään lukuisia eri sovelluksia samojen oppilaiden kanssa, sillä usein, kuten tässäkin tilanteessa, vähemmän on varmasti enemmän. Kaikki eivät kuitenkaan ole löytäneet varmasti vielä kaikkea sitä materiaalia, mitä tulevat tarvitsemaan tulevien viikkojen aikana, ja esimerkiksi ylöspäin eriyttämiseen on hyvä olla takataskussa jokin vinkki valmiina. Ehkäpä näihin tilanteisiin löydät apua alla olevasta listasta.

All Things Topics
Todella hyödyllinen sivusto englannin tunneille keskusteluja varten. Valmiita kysymyspaketteja monesta aiheesta. On pelastanut opettajan tunnin useita kertoja, kun ei ole saatu keskustelua muuten käyntiin. Myös valmiita keskusteluharjoituksia kysymysten läpikäymistä varten.

Sanapilven tekoa, onnistuu myös reaaliajassa useamman laitteen kanssa yhteistyönä! Näppärä esim. uuden aiheen virittelyssä tai sanaston testaamisessa. Katso vinkit blogista!

Ilmainen sovellus, joka auttaa pitämään taukoja puhelimella olosta. Jos käyttäjä pitää taukoa puhelimeltaan tarpeeksi kauan, kasvaa metsään puu tai pensas. Jos käyttäjä yrittää käyttää muita sovelluksia puun kasvattamisen aikana, ohjelma varoittaa ilmoituksella, ja jos tämän jättää huomiotta, puu kuolee. Kuolleet puut jäävät metsään näkyville. Toisin sanoen, mitä enemmän taukoja pidät puhelimen käytössä, sitä hienompi metsä sovellukseen lopulta kasvaa. Toimiva!

Gimkit
Quizletin ja Kahootin tapainen peli, johon voit tuoda sanalistat suoraan Quizletistä. Pisteiden sijaan kerätään rahaa joko itselle tai koko luokalle, ja rahalla voi ostaa pelin aikana etuja. Oppilaat voivat tehdä helposti myös itse kysymykset, jotka opettaja hyväksyy ja kokoaa hetkessä peliksi. Monta eri pelimoodia, helppo ja nopea. Pelin voi asettaa myös kotona tehtäväksi omaan tahtiin. Katso vinkit blogista!


LyricsTraining
Ilmainen sivusto, jonka avulla voit treenata kieltä musiikkivideoita kuuntelemalla. Kappaleiden sanoituksia voi joko täydentää aukkotehtävänä tai monivalintana eri vaikeustasoilla. Video pysähtyy, jos oppilas ei ole vastannut kohtaan mitään. Saatavilla myös appina Google Playsta tai App Storesta.


Nearpod
Nearpodilla voit luoda oppitunnin, johon voit ladata diaesityksiä, erityyppisiä tehtäviä, Padletin tyyppisiä seinätauluja ja paljon muuta. Oppilaat liittyvät oppitunnille koodilla, minkä jälkeen sivut vaihtuvat opettajan ohjauksesta. Näin oppitunnissa edetään opettajan johdolla, mutta oppilas saa työskennellä kunkin sivun parissa itse eikä jää siis passiiviseksi. Katso vinkit blogista!


Padlet
Monelle tuttu seinätyökalu, erittäin monipuolinen yhteistoiminnalliseen työhön. Katso vinkit blogista!

Linkitä videoita, tekstiä, kuvia tai ääntä suoraan kuvaan. Kuvan voit upottaa esim. Peda.nettiin. ThingLinkillä voit tehdä näin esim. joulukalenterin tai monipuolisia tehtävänantoja tai esitelmiä.
Äänitä mp3-tiedosto, jonka voit upottaa toiselle nettisivulle, jakaa nettiosoitteena tai muuntaa QR-koodiksi.

Wheel of Names
Suosikkini onnenpyöräsivustoista. Mukava ulkoasu ja helppo käyttää, sektoreihin voit lisätä myös kuvia sekä pidempiä tekstejä. Katso vinkit blogista!

Work  &Rest
Oiva apu tietokoneelta irrottautumiseen! Yksi monista ilmaisista sovelluksista, jonne voit syöttää hyvin yksinkertaisesti ajan, jonka haluat tehdä töitä, ja ajan, jonka haluat levätä. Ohjelma muistuttaa venyttelystä tai muusta taukojumpasta ennalta asetetun ajan kuluttua. Työnteon voi halutessaan luokitella myös niin, että esim. tietokoneella istutaan 20 minuuttia ennen 5 minuutin taukoa, kun taas puutarhatöitä tehdään vaikkapa tunti ennen 15 minuutin taukoa. Kirjaa myös ylös, kuinka paljon olet mitäkin töitä tehnyt päivän mittaan.