Uusi lukukausi on lähtenyt jo käyntiin ympäri Suomea, ja toivottavasti ainakin hieman levänneimmin mielin ollaan palattu opettamaan! Nyt kevätpuolella keskityn blogissa erityisesti arkea helpottaviin opettajan digitaitoihin sekä kielten puolesta kieliopin ja kirjoittamisen työkaluihin. Toiveita muunlaisesta sisällöstä otan edelleen aina mielelläni vastaan.
Arviointi on varmasti yksi työllistävimmistä opettajan tehtävistä, ja tästä postauksesta saat yhden sähköisen työkalun sen helpottamiseksi. Olen käyttänyt näyttöjen kirjanpitoon monennäköistä sovellusta ja systeemiä, ja usein vierekkäin ovat olleet paperinen ja sähköinen kirjanpito, jotta tulokset säilyvät varmassa tallessa. Kaikkia suorituksia ei saa näkyviin Wilmaan, ja monessa koulussa edellisen jakson tulokset häviävät näkyvistä uuden jakson alkaessa. Joskus on tarpeellista myös löytää nopeasti edellisvuosien tulokset oppilaille esim. tuen tarpeen arviointia suunnitellessa. Muun muassa näistä syistä olen hionut sähköistä kirjanpitoa vuosi vuodelta toimivammaksi, ja tässä siis nyt käytössä oleva työkalu.
Tästä postauksesta voit esikatsella ja kopioida itsellesi käyttämäni pohjan valmiine kaavoineen. Pohja on tehty Google Slidesilla, mutta voit viedä saman pohjan kopioinnin jälkeen myös Exceliin. Ohjeet tähän löytyvät myös postauksesta. Muista molempien versioiden kanssa tietoturva, eli käytä sellaista palvelua, jossa oppilaiden nimet ja arvosanat pysyvät varmasti tallessa ja poissa muiden ulottuvilta. Oma kouluni käyttää O365:ta, joten tästä syystä käytän tietoturvan taatakseni myös Exceliä Sheetsien sijasta. Taulukkopohjan kopiointi onnistuu kuitenkin netissä näppärämmin Googlen tuotteilla, joten käytän tässä esimerkkinä Google Sheetsiä.
Työkalulla on muutama vahvuus, jotka nopeuttavat arviointia ja helpottavat kirjanpitoa. Alla listaus näistä taulukon ominaisuuksista.
Arvosanan muodostaminen
Näet taulukosta kaikkien oppilaiden kaikkien kokeiden tarkat pistemäärät ja arvosanat kerralla. Kun syötät oppilaan pisteet sille tarkoitettuun soluun, saat automaattisesti tiedon siitä, monta prosenttia oppilaan pisteet ovat maksimipisteistä.
Samasta taulukosta löytyy arviointitaulukko (pohjan valmis malli pohjautuu Suomen kieltenopettajien liiton eli Sukolin taulukkoon, jota voit helposti muokata mielesi mukaan), johon voit verrata tätä prosenttilukua saadaksesi selville kokeen arvosanan. Oppilaan arvosanan voit myös kirjoittaa talteen taulukkoon kunkin kokeen kohdalle.
Sähköinen kirjanpito
Näet taulukosta, kuka on tehnyt kokeen milläkin pistemäärällä, mutta voit myös värikoodauksen avulla pistää talteen tiedot tekemättömistä näytöistä. Itse väritän oppilaan nimen punaiseilla, samoin puuttuvan näytön solun. Näin näen nopeasti kerralla, kuinka monelta oppilaalta milläkin luokalla puuttuu näyttöjä.
Arvosanojen painotettu keskiarvo
Harmaalla pohjalla taulukon oikealla laidalla on kenttä, johon ilmestyy automaattisesti kaikkien tehtyjen näyttöjen painotettu keskiarvo. Painotus on tehty niin, että kokeen maksimipistemäärä kertoo, kuinka paljon kokeella on painoarvoa arvioinnissa. Tämä kaikkien näyttöjen yhteinen keskiarvo voi olla varsin hyödyllinen jakson arvosanoja annettaessa. Jos valmiissa taulukossa on liikaa paikkoja kokeille eri väreillä, poista tarpeettomat, jotta kaikkien kokeiden painotettu arvosana ei mene väärin. Varmista myös aina, että kaavan kohdalla (fx alla olevassa kuvassa) on näkyvissä kaikkien niiden kokeiden pisteet sekä max pisteet, jotka haluat sisällyttää kokeiden painotettuun keskiarvoon.
Taulukon kopiointi
Voit kopioida saman pohjan eri luokille samaan tiedostoon. Voit myös kopioida koko taulukon pohjaksi tulevaa jaksoa varten. Taulukon voit myös tulostaa, jos haluat näin ylläpitää paperista kirjanpitoa sähköisen ohella, jolloin säästyt kirjoittamiselta.
Voit esikatsella taulukon tästä linkistä ja kopioida valmiin pohjan tästä linkistä. Jos haluat käyttää taulukkoa Excelissä, toimi alla olevan kuvan ohjeen mukaan.
Lataa siis taulukko Microsoft Excel -taulukkona, jolloin samojen kaavojen pitäisi kopioitua sellaisenaan myös Exceliin. Taulukkoa kannattaa joka tapauksessa testata muutamalla esimerkkisuorituksella jo siltä varalta, että jossakin vaiheessa on esim. huomaamattaan muokannut taulukon jotakin solua. Valmiissa taulukossa on paikka 30 nimelle, mutta voit poistaa ja lisätä rivejä halutessasi. Jos haluat lisää nimiä listaan, kopioi yksi rivi kokonaisuudessaan, jotta saat varmasti mukaan tarvittavat kaavat. Voit aina tarvittaessa testata taulukon toimivuutta syöttämällä kuvitteelliset pistemäärät jokaiselle kokeelle.