Onnenpyörä kuville ja pidemmille teksteille

Olen käyttänyt netissä olevia onnenpyöriä tehtävänantoihin, kääntämiseen, arvontoihin yms. Tarjolla on paljon eri sivustoja, ja aiemmin olen suosinut erityisesti Wheel Decide -nimistä sivua. Löysin vähän aikaa sitten kuitenkin mielestäni vielä toimivamman ja monipuolisemman onnenpyörän, jonka käyttöönotto ja muokkaus on erittäin helppoa. Pyörän linkki on myös nopea jakaa, jolloin siitä voivat hyötyä muutkin. Yhtä valmista onnenpyörää voit käydä katsomassa alempana postauksessa olevasta linkistä. Huom! Olen tehnyt sivustolle suomenkielisen käännöksen, mutta vie varmasti aikansa, ennen kuin se hyväksytään. Jossain vaiheessa kielivaihtoehdoista pitäisi kuitenkin löytyä siis myös suomi.

Wheel of Names on tarkoitettu nimensä mukaisesti nimien - ja mahdollisesti voittajan arvontaan. Onnenpyörä sopii kuitenkin mainiosti myös oppitunneille. Siihen voi lisätä pitkiäkin tekstejä sekä erityisen hienona ominaisuutena myös kuvia. Sivu ei vaadi rekisteröitymistä. Sivun ilme on raikas, ja sen käytön oppii varsin nopeasti.

Alla olevassa kuvassa näet sivun perusilmeen. Oikealla puolella olevaan laatikkoon lisätään sektoreihin tulevat tekstit ja kuvat niin, että rivinvaihto katsotaan automaattisesti uudeksi sektoriksi. Kuvia voi lisätä Add image -painikkeesta. Shuffle sekoittaa sektorit keskenään, jos haluat laittaa ne sattumanvaraiseen järjestykseen. Sort järjestää sektorien tekstit aakkosjärjestykseen.


Yläpalkin Options-painikkeen takaa löydät asetukset, jotka ovat harvinaisen selkeät. Ensimmäisenä voit vaikuttaa pyörimisen asetuksiin (During spin). Täällä voit valita, kuuluuko pyörimisestä onnenpyörälle tyypillinen, tikittävä ääni, ja voiko usemapaa onnenpyörää pelata yhtäaikaa. Myös pyörimisajan voi asettaa tätä kautta.


Seuraavaksi voit vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu pyörimisen jälkeen (After spin). Pyörimisen loppuun voit liittää hurraa-huutoja, animoidun voittosektorin sekä konfettia. Voit myös asettaa valituksi tulleen sektorin automaattisen poiston. Itse käytän vain viimeistä kohtaa, Display popup with message, joka näyttää lopuksi valituksi tulleen sektorin tekstin tai kuvan kokonaisuudessaan. Mukaan voi liittää halutessaan viestin.


Asetuksista voit säätää myös sektoreiden värejä hyvinkin tarkkaan.


Pyörän keskelle voit asettaa jonkin kuvan halutessasi. Tarjolla on paljon valmiita symboleja.


Näillä asetuksilla pyörä on alla olevan kuvan mukainen. Pääset kokeilemaan sitä tästä linkistä. Huom! Vaikka muokkaisit onnenpyörää, sama linkki vie kuitenkin aina juuri tämän saman onnenpyörän luokse, eli et voi muokata vahingossakaan toisen tekemää onnenpyörää niin, että alkuperäinen linkki ei enää toimisi oikein.

Kun pyörää pyöräyttää, ja yksi sektoreista tulee valituksi, sen sisältö tulee erikseen näkyviin ruudulle (jos valitsit asetuksista aiemmin kohdan Display popup with message). Tässä kohtaa olen käyttänyt esimerkkinä keskusteluharjoitusten aiheita. Remove-painikkeesta valittu sektori poistuu, eikä voi enää tulla uudelleen valituksi.


Pyörä on helppo jakaa linkkinä yläpalkin Share-toiminnolla.


Pyörää voi käyttää tehtävänantojen lisäksi varmasti myös monenlaiseen muuhun. Yhtenä pääasiana ja vahvuutena on varmasti pyörimisestä syntyvä pieni jännitys, joka saa oppilaat keskittymään taululle. Pyörän käyttötapoja löytyy varmasti kokeilemalla vaikka millä mitalla, ja kuulenkin niistä mielelläni teiltä aina, kun hyviä ideoita tulee mieleen!