Bingo! Kaikki irti tutusta rasti ruutuun -pelistä

Bingo on varmasti yksi eniten käytetyistä - ja yksi pidetyimmistä - harjoituksista kielten oppitunneilla etenkin alakoulun puolella. Valmiita bingogeneraattoreita löytyy netistä, ja oppikirjatkin tarjoavat niitä jonkin verran valmiina. Bingopohjan voi oppilas piirtää myös hetkessä ruutuvihkoon, kun oppitunnille tarvitaan jokin idea takataskusta lyhyellä varoitusajalla. Halusin kuitenkin ottaa bingon erityiskäsittelyyn vielä omassa postauksessaan, sillä tästä pelistä voi parhaillaan ottaa irti materiaalia koko oppitunniksi.

Itse bingoruudukko on nopea tehdä, tässä kuitenkin vielä linkki Google Drawings -tiedostoon, jossa on valmiina tyhjiä 5 x 5 -pohjia tulostusta varten. Ruudukko on tehty taulukolla, joten ruutujen määrää voi helposti itse säätää. Myös keskimmäisen Free-tekstin voi muuttaa kohdekielelle sopivaksi.

Pyydän oppilaita aina valitsemaan sanat ruudukkoon itse, sillä sanojen kirjoittaminen on jo hyvää treeniä sanaston harjoitteluun. Kun ruudukko on täytetty oppilaan valitsemilla sanoilla, voi bingoaa vetää opettaja tai oppilas. Kun bingo on pelattu, ei ruudukkoa kannata kuitenkaan kiikuttaa heti paperinkeräykseen. Alla muutama harjoitus, jotka bingoruudukosta voidaan vielä saada irti lopputunnille.


Arvaa sana (paritehtävä)


Bingon aikana sanotut sanat ovat kaikilla oppilailla selvillä, mutta seuraavana tehtävänä on varmistaa, että bingoja saadaan lisää. Bingon voittanut voi yrittää saada tuplavoiton, eli lähteä hakemaan toista bingoa. Tässä kohtaa bingon saa itselleen silloin, jos pystyy selittämään tarvitun sanan kohdekielellä parille. Jos esim. jonkun bingorivistä puuttuu enää a dog, voi oppilas alkaa Alias-tyyppisesti selittää sanansa parilleen niin, että pari arvaa sanan oikein. Pienillä oppilailla tämä voidaan tehdä aakkostehtävänä, jolloin oppilas yksinkertaisesti luettelee sanan kirjaimet yksi kerrallaan. 


Kirjoita lause (yksilötehtävä)


Tässä versiossa oppilas ottaa kaikki ruudukkoon jäljelle jääneet sanat - ne, joita pelin aikana ei kuultu - ja yrittää mahduttaa ne yhteen lauseeseen. Harjoitus toimii parhaiten, kun ruudukossa on mukana sanoja eri sanaluokista. Kuka saa aikaan pisimmän lauseen, joka on vielä kieliopillisesti oikein, saa voiton tässä versiossa. Harjoituksen voi myös toteuttaa niin, että oppilaiden pitää muodostaa esim. viiden sanan lause niin, että sanojen ruudut muodostavat bingon eli ovat kaikki jollakin tapaa peräkkäin ruudukossa.


Muodosta ryhmä (ryhmätehtävä)


Kun bingo on pelattu, voi oppilas kerätä itselleen puuttuvan bingon vielä niin, että yrittää löytää luokasta aina yhden oppilaan, jolla on sama sana kuin omassa ruudukossa. Kun tämän sanan on löytänyt jonkun toisenkin oppilaan ruudukosta, saa sen rastia omalta lapultaan pois.