Linkin jakamiseen on nykyään monta eri tapaa: QR-koodit, suorat linkit Wilma-viestinä, Peda.netissä tai muulla alustalla tai yksinkertainen googletus oikealla hakusanalla. Aina nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan ole mahdollisia tai sujuvia. Linkit ovat kuitenkin usein niin pitkiä, että niitä ei voi sellaisenaan lähteä esim. taululta kopioimaan osoiteriville. Tässä kohtaa apuun tulee linkin lyhennys.
Linkin lyhentämiseen on olemassa monennäköistä palvelua, mutta Bitly on varmasti eniten käytettyjen joukossa. Peruskäytössä Bitly on ilmainen, ja vaatii rekisteröinnin vain, jos haluat itse vaikuttaa lyhennetyn linkin ulkoasuun. Perusidea on se, että pitkä linkki syötetään Bitlyyn, ja Bitly muokkaa siitä lyhyemmän. Kaikki Bitlyn linkit alkavat bit.ly -osalla.
Bitlyn vahvuuksia ovat sen yleisyys ja tuttuus, muokattava linkki sekä sovelluksen helppokäyttöisyys, mutta Bitlyynkin kannattaa suhtautua varovaisuudella. Oppilaita on hyvä muistuttaa, että kaikkia Bitly-linkkejä ei kannata availla. Bitly-linkki voi viedä minne tahansa netissä, eikä sitä voi esikatsella, joten Bitly-linkin tekijän pitää olla jollakin tapaa tuttu tai luotettava. Bitly myös kerää jonkin verran tietoa laitteesta, jolla linkki on avattu. Jos nämä asiat mietityttävät, Bitlyn sivuilta löytyy kattava Privacy Policy niitã selventämään.
Bitlyssä voi tehdä lyhennettyjä linkkejä ilman rekisteröitymistä heti etusivulla, mutta tällöin linkin ulkoasuun ei voi vaikuttaa. Rekisteröityminen ja perustoiminnot onnistuvat ilmaiseksi alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Kun olet luonut oman tilisi ja kirjautunut sisälle, pääset heti sivun oikeasta ylälaidasta luomaan ensimmäisen lyhennetyn linkkisi oranssista Create-painikkeesta.
Sivun oikeaan laitaan ilmestyy työkalu, jolla lyhentäminen tapahtuu. Kopioi kohtaan Paste long URL linkkisi, jonka haluat lyhentää.
Bitly muuttaa linkkisi nyt automaattisesti lyhyempään muotoon, jossa on käytetty erilaisia numero- ja kirjainsarjoja. Tämän pystyt tekemään ilman kirjautumistakin, joten jotta saat tilistäsi hyödyn irti, voit lähteä seuraavaksi muokkaamaan tuota sekalaista numero- ja kirjainsarjaa omanlaiseksesi.
Voit antaa linkille otsikon Title-kohdassa, jos haluat. Tämä auttaa sinua lähinnä löytämään lyhennetyn linkin omasta kirjastostasi myöhemmin tarvittaessa. Käytän nyt tässä esimerkkinä onnenpyöräsivustoa, jonne olen tehnyt jouluisia sanoja sisältävän onnenpyörän. Annoin siis otsikoksi linkille Jouluinen onnenpyörä ja kokeilin muuttaa lyhennetyn linkin loppuosaa muotoon joulupyörä. Tämän linkin oli jo kuitenkin joku toinen ehtinyt ottaa käyttöönsä, ja Bitly ilmoittaa asiasta lauseella This Custom Bitlink is taken.
Lisäsin linkin loppuun vielä vuosiluvun, ja tämä linkki oli vielä vapaana.
Jos siis haluan oppilaan nyt menevän onnenpyöräsivulle, minun ei tarvitse lähettää pitkää linkkiä viestinä minnekään, vaan voin kirjoittaa taululle osoitteen bit.ly/joulupyörä2019, ja oppilaat voivat siirtyä sivulle kirjoittamalla tämän lyhyen linkin oman selaimensa osoiteriville. Voit käydä kokeilemassa linkkiä myös itse, jolloin ruutuun pitäisi avautua alla olevan kuvan mukainen sivu. Ja kuten tästä esimerkistä näkyy, ääkkösetkin toimivat.
Lyhennetyt Bitly-osoitteet jäävät talteen tilillesi, ja näet sieltä mm. kuinka monta kertaa sivulla on vierailtu lyhennetyllä osoitteella. Voit myös myöhemmin käydä muokkaamassa lyhennettyä linkkiä. Oman onnenpyöräni voisin seuraavana vuonna muuttaa ajankohtaisemmaksi päivittämällä vuosiluvun. Bitlyllä on siis paljon hyviä puolia, mutta sen riskeistä on hyvä olla tietoinen. Sivu kertoo kattavasti yksityisyydestä ja tietosuojasta, mikä voi toimia hyvänä avauksena aiheesta myös oppitunnilla. Oppilaiden on kuitenkin tärkeä olla tietoisia yksityisyydestä ja tietosuojasta, ei vain Bitlyn vaan myös muiden käyttämiensä sivustojen kohdalla.