Äänitiedostot Google Slides -esitykseen


Google Slides -esitykseen on voinut tähän mennessä ottaa mukaan kuvia, tekstiä ja videoita, ja nyt vihdoin myös audiota. Audion lisääminen diaan saattaa ensialkuun tuntua melko yksinkertaiselta lisätoiminnolta, mutta se tuo mukanaan monia uusia mahdollisuuksia opettamiseen. Käyn tässä läpi muutaman vinkin etenkin kieltenopiskelun näkökulmasta, mutta samoja ideoita voi hyödyntää myös muissa oppiaineissa.

Audiotiedosto lisätään suoraan työkaluvalikosta kuvien ja videoiden tapaan alla olevan kuvan mukaisesti. Audio löytyy listassa suoraan tekstilaatikon alta. Hyväksyttävät tiedostomuodot ovat tällä hetkellä mp3 sekä wav, ja tiedoston pitää löytyä käyttäjän omalta Google Drivelta.


Huom! Jos audion kuunteleminen esityksestä ei onnistu, vika voi olla audion jakoasetuksissa. Käy silloin muuttamassa audiotiedoston asetuksia Driven kautta niin, että tiedoston jakaminen (link sharing) on päällä.

Käyn seuraavaksi läpi muutamia ideoita, joissa tätä työkalua voi hyödyntää. Voit käydä katsomassa postauksessa käyttämäni malliesityksen täältä.

Interaktiiviset diat


Ensimmäisenä mieleeni tulivat erilaiset interaktiiviset diat, ja kielten opiskelussa luonnollisesti ääntämismalli sopii tähän tilanteeseen esimerkiksi. Audiokuvaketta klikkaamalla oppilas saa ääntämismallin joko opettajalta, tai jos mahdollista, oppilaat voivat äänittää omia audiotiedostojaan, joita käytetään koko luokan omassa ääntämisoppaassa.



Keskusteluharjoitus


Oppilaat voivat tallentaa ääntä myös pari- ja ryhmäkeskusteluista, ja lisätä sen äänitekäsikirjoituksen kanssa yhdelle dialle. Näin opettaja voi kuunnella työn samalla, kun seuraa tekstiä, mikä helpottaa kuuntelemista. Työstä tulee hetkessä ammattimaisemman oloinen, ja oppilaat voivat esittää keskustelujaan mahdollisesti myös muille oppitunneilla. 



Esitelmät


Moni oppilas jännittää luokan edessä puhumista, mutta tämän ei tarvitse estää esitelmien ääneen esittämistä. Oppilas voi tallentaa audion esitelmää varten useamman kerran, valita parhaimman otoksen ja lisätä audion dialle. Jos oman äänen kuunteleminen tuntuu hankalalta, voi dia jäädä vain opettajan katsottavaksi. Tämä mahdollistaa palautteen antamisen suullisesta taidosta.




Muut käyttökohteet


Audion lisääminen diaan tuo mukanaan myös monia muita mahdollisuuksia. Oppilaille voi antaa tätä työkalua käyttäen suullisen ohjeen työn tekemiseen ja palauttamiseen, uutta opeteltavaa asiaa voidaan käsitellä niin, että oppilas voi ruutua napauttamalla kuunnella opettajan selostuksen niin monta kertaa kuin haluaa - mikä on kielioppivideoiden tekoa paljon nopeampaa - ja oppilaat voivat audiotiedoston avulla tuoda vaikkapa sarjakuvan eloon tai kertoa dialla olevasta kuvasta vapaasti keskustellen. Googlettamalla ja kokeilemalla ideoita löytyy vielä varmasti lisää. Kaiken kaikkiaan tämä uusi työkalu rikastuttaa varmasti oppitunteja, kun siitä ottaa mahdollisimman paljon irti, ja se treenaa myös varmasti samalla oppilaiden digitaitoja, kun ääni ensin tallennetaan, viedään Driveen ja tuodaan dialle.