Suunnittelutyökaluja opettajille


Muistettavia asioita alkaa olla tässä vaiheessa syksyä jo paljon, ja Post It -lappujen meri pöydällä kasvaa tasaiseen tahtiin. Halusin selkeyttä työpöydälle ja kalenteriin, joten lähdin suunnittelemaan Post It -pohjaisia muistilistoja, joista tämän ja tulevan viikon asiat olisivat nopeasti katsottavissa. Samalla halusin pitää kirjaa siitä, mitä on jo tehty. Tätä varten tein sähköisen muistilistan, josta näen, mitä sovelluksia on minkäkin ryhmän kanssa jo käytetty - ja millä menestyksellä - ja mitä arvioinnin menetelmiä olen eri ryhmien kohdalla kokeillut. 

Tästä postauksesta saat Google Drivelle kopioitavat Post It -muistilistapohjat, joihin olen saanut inspiraatiota samantyyppisistä ratkaisuista Pinterestin kautta muilta opettajilta ympäri maailmaa. Muistilistat on saatavissa työpöytämallisina sekä opettajan kalenteriin sopivina (A5). Saat kopioitua myös pohjan sähköiseen, värikoodattavaan muistilistaan, jonka olen tehnyt taulukkotyökalulla Google Docs -tiedostoon. Sama ajatus toimisi siis varmasti myös muilla taulukkotyökaluilla.


Post It -muistilistat



Post It -listat suunnittelin omaa opetusta ajatellen lähinnä koepäiviä varten, jotta listat pysyisivät selkeinä eikä niihin hukkuisi muita sekalaisia muistettavia asioita. Hyödynsin listoissa hieman pienempää Post It -mallia (38 mm x 51 mm). Tämän ja ensi viikon listat löytyvät sekä työpöydälle sopivina vaakatasoversioina että kalenteriin sopivina A5-versioina. Kalenteriin sopiva versio toimii hyvin mm. silloin, kun opettajalla ei ole omaa, pysyvää luokkatilaa.

Kolmas Post It -muistilista keskittyy tiettyjen päivien sijasta opettajan eri tehtäviin. Muistilistan otsikkona toimii yksinkertaisesti "Muista". Siihen olen koonnut erityyppisiä kategorioita, mm. "Tulosta", "Kopioi" sekä "Palauta". 
Voit kopioida listat alla olevista linkeistä omalle Google Drivellesi.



Sähköinen muistilista



Sähköinen muistilista perustuu taulukkoon. Esimerkkikuvassa näet, miten listaa voi hyödyntää. Kirjoitan aina ylös, mihin kappaleisiin ja aiheisiin eri sovelluksia ja menetelmiä on jo käytetty, ja miten ne ovat toimineet. Väritän taulukon solun aina vihreällä, jos jokin sovellus tai menetelmä on toiminut erityisen hyvin jollakin ryhmällä. Punainen väri tarkoittaa vastaavasti huonompia kokemuksia aiheesta. Tästä on ollut suuri hyöty tulevien tuntien suunnitteluun.

Tälle listalle olen tehnyt pikakuvakkeen tietokoneen työpöydälle, joten tiedostoon pääsee nopeasti käsiksi aina tunnin aikana tai jälkeen, kun tehdyt asiat ovat vielä tuoreessa muistissa. Tyhjän pohjan muistilistaa varten voit kopioida alla olevasta linkistä.

Sähköinen muistilista

Olen sisällyttänyt pohjaan valmiiksi joitakin sovelluksia ja arvioinnin menetelmiä, mutta pohjaa muokkaamalla saat siitä paremmin omille oppitunneillesi sopivan.