Pikanäppäimet käyttöön



Tässä välissä vinkki arkea nopeuttamaan. Monelle pikanäppäimet ovat osin tuttuja keinoja nopeuttaa tietokoneella työskentelyä, mutta osa näppäinyhdistelmistä pääsee helposti unohtumaan. Tästä postauksesta saat vinkkejä näppäinyhdistelmien käyttöön sekä kattavan muistilistan vaikkapa työpöydälle tulostettavaksi, jolloin näppäinyhdistelmiä ei tarvitse joka kerta koittaa kaivaa mielestä tai Googlesta. Alla olevan listan voit kopioida ja tulostaa itsellesi tästä linkistä.


Ctrl A -yhdistelmä valitsee kaiken nettisivulla tai asiakirjassa olevan tekstin. Tähän voi liittää näppärästi Ctrl C -komennon, jolloin valitun tekstin saa myös kopioitua. Ctrl V -toiminnolla kaiken kopioidun tekstin voi liittää esim. toiseen asiakirjaan tai sähköpostiin.

Jos kirjoittaessa tulee tehtyä jotakin, minkä haluaa kumota, Ctrl Z hoitaa työn nopeasti. Tätä toimintoa voi käyttää usean kerran peräkkäin, jolloin pääset korjaamaan useamman peräkkäisen virheliikkeen eikä vai viimeisintä.

Ctrl F on itsellä varmasti eniten käytössä. Jos sivulta tai viestistä pitää löytää jokin tietty kirjain, tavu, sana tai pidempikin tekstin pätkä, Ctrl F tuo esiin hakukentän, jolla tekstiä voi lähteä etsimään. Näin ei tarvitse selata koko sivua läpi. Tätä tulee käytettyä ihan jo Wilma-viestejä selatessa.

Ctrl B/I/U liittyvät lähinnä asiakirjan tai viestin kirjoittamiseen, jolloin tekstiä voi lihavoida, kursivoida tai alleviivata. Huom! Komennon antaminen uudestaan poistaa lihavoinnin, kursivoinnin tai alleviivauksen.

Jos sivulla oleva teksti on liian pientä, Ctrl + tulee avuksi. Liian isoksi venähtänyt teksti pienenee yhdistelmällä Ctrl -.

Vinkki! Jos tämänkaltaiset arjen tehostajat kiinnostavat, niitä voidaan käydä läpi lisää yksilö- tai pienryhmäohjauksessa.