Sanasto tutuksi ohimennen


Joskus sanat, joihin törmää usein, tuntuvat jäävät mieleen kuin itsestään. Tutkimustietoakin tälle toki löytyy - uusille sanoille altistumista on tutkittu lukemattomia kertoja, ja muun muassa tämän tuoreen tutkimuksen mukaan uusille sanoille kuusi kertaa altistuneet kasvattivat sanavarastoaan jo huomattavasti. Asia on tietysti tätä lausahdusta monimutkaisempi, ja siihen vaikuttavat monet tekijät, mutta jokaisella on varmasti kokemuksia sanojen oppimisesta tällaisen usein tapahtuvan altistumisen kautta. Maito, ruisleipä, käsisaippua ja monet muut kotitalouden sanat olivat tuttuja itselleni ruotsiksi jo ennen ensimmäistä ruotsintuntia, ja syy lienee selvä. Ennen sanakokeita olen yrittänyt hyödyntää tätä ajatusta vinkkaamalla oppilaille vaikeiden sanojen kirjoittamista paperille ja sanalistan laittamista jääkaapin oveen, omaan huoneeseen tai vaikkapa vessan seinälle (silläkin uhalla, että muu perhe asiasta huomauttaa 😄).

Tällä viikolla sain vihdoin hyödynnettyä tilaa oman luokkahuoneeni edessä, jossa oppilaat odottavat toisinaan oppitunnin alkamista. Idea on hyvin yksinkertainen: ikkunaan teipattu muovitasku pysyy paikoillaan, ja treenattava sanasto sen sisällä vaihtuu tasaisin väliajoin. Liian usein sanoja tuskin kannattaa vaihtaa, jotta altistumisia ehtii tapahtua mahdollisimman paljon. Hieman haastavampikin sanasto toimii tässä kohtaa hyvin, sillä juuri sen tueksi tarvitaan usein useitakin eri keinoja. Voit halutessasi kopioida omalla Google Drivellesi käyttämäni mallin tästä.

Ikkunaan olen laittanut myös ääntämisohjeita, joita oppilaat toisinaan kuuluvat kokeilevan ohimennen. Alta voit kopioida ääntämisohjeet (Google Docs) itsellesi: