Genially - valmiita pohjia peleihin ja esityksiinGenial.ly on tullut nimenä vastaan siellä ja täällä, ja päätin vihdoin lähteä selvittelemään, millaisesta sivustosta on kyse. Yllätys oli varsin positiivinen, sillä Genially tarjoaa valmista, ilmaista materiaalia niin paljon, että kaikkea pystyy tuskin yhden lukuvuoden aikana edes hyödyntämään, ja varsinaiseksi selvitystyöksi jäikin parhaimpien ominaisuuksien poimiminen kaiken materiaalin keskeltä.

Geniallyyn kirjaudutaan opettajana, minkä jälkeen saat eteesi valtavan määrän valmiita, interaktiivisia esityspohjia, pelipohjia sekä pakopelipohjia musiikkeineen. Esityksiä voi hyödyntää oppitunneilla koko ryhmän kesken tai laittaa linkkinä kotiin tutustuttaviksi, ja vaikka oppilaat eivät kirjaudu peleihin millään tunnuksella eikä opettajalle näin ollen jää tietoa oppilaan edistymisestä, voi valmiita pelipohjia hyödyntää loistavasti kaikkien oppiaineiden sisältöjen harjoittelussa oppitunneilla tai kotitehtävien muodossa.

Geniallyn suurin vahvuus on kattava kirjasto nopeasti muokattavia esitys- ja pelipohjia, mutta yleisilme on myös varsin moderni ja siisti, mikä toivottavasti saa oppilaan huomion kiinnittymään tekemiseen paremmin. Opettajan on myös helppo jakaa tekemänsä esitys tai peli muille tai tehdä siitä julkinen niin, että materiaali on kaikkien löydettävissä Geniallyssä.

Käyn alla lyhyesti kuvakaappauksien avulla Geniallyn kirjastoa läpi ja annan yhden esimerkin muokatusta tietovisasta.

Genially aukeaa kirjastoon, josta löydät valmiita pohjia. Aivan aluksi kannattaa suodattaa näkyviin vain ilmaiseksi saatavat pohjat, jotta näet heti, mitä kaikkea pystyt ilmaistililläsi hyödyntämään. Tämä tapahtuu alla olevan kuvan mukaisesti.


Sitten voitkin lähteä jo selailemaan tietovisoja, pelejä tai pakopelejä tarkemmin vasemmalla sivulla olevan valikon kautta. Tietovisoihin löytyy monta erityyppistä pohjaa, joihin voit sisällyttää selittävää tekstiä tai nopean kaavan kautta lisätä vain kysymykset ja vastaukset.


Pelit-valikosta löytyy loppuunsa hiottuja pelejä sekä enemmän muokkaamista vaativia pelejä. Kaikkea materiaalia pystyt kuitenkin halutessasi muokkaamaan aina enemmänkin.


Myös pakopelipohjien määrä yllätti, ja tätä osiota tulen varmasti hyödyntämään omassa opetuksessani lukukauden mittaan. Pakopelien tunnelmaan on selkeästi panostettu, ja niihin on mm. sisällytetty valmiiksi musiikkia, mikä edesauttaa tunnelman luomisessa. Musiikin voit myös jättää pois.


Alla vielä muutama esimerkki muokkaamisesta sekä joistakin peleistä, jotka sopivat erityisen hyvin kielten oppitunneille. Kun avaat esim. tietovisapohjan, sen rakenne tulee näkyviin diasarjana, jonka yksityiskohtia pystyt muokkaamaan halutessasi hyvinkin pitkälle animaatioineen sekä interaktiivisine elementteineen. Geniallyn yksi vahvuuksista on kuitenkin mielestäni nimenomaan valmiiksi hyvin tehdyt pohjat, joten itse tyydyin muokkaamaan pelkkiä tekstejä.


Muokkasin tähän tyyliin kaikki diat, mikä käytännössä tarkoitti kysymysten ja vastausvaihtoehtojen laittamista paikoilleen.


Kun diasarja oli valmis, ja olin muokannut kaikki haluamani kohdat, klikkasin sivulta eteenpäin. Tässä kohtaa pystyt  vaikuttamaan mm. siihen, haluatko oman pohjasi löytyvän muille käyttäjille valmiina kirjastosta sekä antamaan kuvauksen tekemällesi työlle.


Lopuksi voit lähteä katsomaan työsi tuloksia sellaisenaan tai jakaa työn eteenpäin vaikkapa linkin muodossa. Kun muodostat esityksestä linkin, voit myöhemmin palata muokkaamaan esitystä ja korjaamaan esim. virheitä ilman, että linkkiä tarvitsee muokkauksen jälkeen jakaa uudestaan. Tekemäsi muutokset päivittyvät siis käyttäjille samalla vanhalla linkillä.Esimerkkinä käyttämäni tietovisan ruotsin osoittavista pronomineista voit käydä pelaamassa tästä linkistä. Pelit ja esitykset toimivat hyvin myös mobiililaitteissa oman kokemuksen mukaan.

Alla vielä esimerkkejä peleistä, joita on nopea ja helppo hyödyntää kielten tunneilla. Lisääkin varmasti löytyy, kun kirjastoa lähtee tarkemmin tutkimaan.

Kaiken kaikkiaan Genially on tervetullut lisä omaan sovelluskirjastoon, ja tulee varmasti käyttöön oppitunneille heti keväällä.