Musiikki oppitunnin aloittajana


Oppilaiden päivä koostuu yleensä monesta eri oppiaineesta ja viimeistään yläkoulun puolella jo monen eri opettajan kohtaamisesta. Luokkatila vaihtuu joskus varsin lyhyen tauon aikana, ja ajatukset pitäisi virittää nopeastikin uuteen aiheeseen. Kielissä virittelyn mahdollisuuksia on onneksi paljon. Lyhyet videot, tekstinpätkät tai joskus jopa pelkät tervehdykset kohdekielellä auttavat oppilasta suuntaamaan ajatukset kieltä kohden. 

Jo opetusharjoittelussa kokeilimme toisen kurssilaisen, Ulla Murisojan, kanssa aloittaa oppitunteja aina musiikilla. Kokeilu oli toki lyhyt, mutta jäi positiivisena kokemuksena mieleen jo silloin. Viime vuosina olen yrittänyt ottaa taas musiikkia mukaan enemmänkin tunneille, ja etenkin englannin osalta tämä käy melko helposti YouTuben tarjoaman valtavan musiikkikirjaston avulla. Joskus riittää, että kappaleessa on yksi fraasi kirjan tekstistä, joskus aihe liittyy kirjan aiheisiin. Musiikki kieliopin treenaajana on varmasti tuttua monelle opettajalle, tällöin kappaleita voi ottaa mukaan myös aktivoiviksi harjoituksiksi. Tekijänoikeudet on tärkeä muistaa tässä kohtaa, sillä vaikka YouTubesta voi kuunnella musiikkia rajattomasti, musiikkivideot sekä kappaleiden sanoitukset eivät ole niin vapaasti käytettävissä. Lähtökohtaisesti niiden kohdalla on kysyttävä erillinen lupa opetuskäyttöä varten.

Musiikin hyötyjä ovat virittäytymisen ja kielen harjoittelun lisäksi myös tunnelman rauhoittaminen. Sopivan rauhallisella kappaleella voi olla suuri vaikutus tunnin aloitukseen ja sitä myötä koko lopputunnin kulkuun. Oppilailta voi myös kysyä musiikkitoiveita etukäteen, jolloin heille syntyy tunne siitä, että ovat voineet vaikuttaa opetuksen sisältöön. Ja jos yksikin uusi sana jää kappaleesta oppilaalle mieleen, on sanavarastoa taas kasvatettu.

Jokaista tuntia en aloita musiikilla, mutta enemmän ja enemmän musiikkia oppitunneillani kuuluu. Joskus sopiva kappale saatetaan napata tunnille mukaan kesken kaiken, jolloin oppilaat saavat huokaista hetkeksi tehtävien puolesta ja keskittyä kuuntelemaan. Postauksen myötä olisi mahtava saada kollegojen kokemuksia ja kappalesuosituksia ryhmän Fb-sivulle kommentteihin, niitä keräilen sitten yhdeksi listaksi blogiin.