Sanastotehtävä videon avulla


Videot ovat suhteellisen helposti perusteltuja sisältöjä kielten oppitunneille, mutta ongelmana on toisinaan se, että videon katselu passivoi oppilaan tai ettei videon sisällöistä jää juuri oppilaalle mitään konkreettista mieleen sanaston suhteen. Tässä yksi lempiharjoitukseni kielten tunneille muun muassa näitä ongelmia estämään. Harjoitusta on helppo säätää kohdeyleisölle sopivaksi, ja siihen on helppo tuoda myös vaihtelua.

Esimerkkinä toimikoon Moominvalleyn jakso, jossa Muumipeikko piilottelee lohikäärmettä. Ohjelmaa katsotaan ensin jonkin aikaa, jotta oppilas saa hyvän kuvan juonesta ja hahmoista. Sopivassa kohtaa, tässä esimerkissä noin yhdeksän minuutin kohdalla, video pysäytetään ja oppilaille annetaan tehtäväksi kirjoittaa pysäytyskuvasta mahdollisimman monta sanaa kohdekielellä vihkoon. Opettaja voi rajata aluetta haluamallaan tavalla, jolloin oppilaan pitää kirjoittaa esimerkiksi pelkästään adjektiiveja, ruokasanoja, luonteenpiirteitä, värejä jne. Vinkkinä, jos video heijastetaan tussi- tai älytaululle, sanoja voi käydä kirjoittamassa suoraan taululle. 

Harjoituksesta voi tehdä kilpailun, jolloin eniten sanoja keksinyt oppilas/pari/ryhmä voittaa, kunhan kaikki ovat hyväksyneet kirjoitetut sanat.

Harjoitus on oman kokemukseni mukaan yksi oppilaiden suosikista, ja yllättää usein opettajankin positiivisesti, kun oppilaat pääsevät näyttämään sanavarastoaan.